Verhalen vertellen bij jou thuis, op de Godly Play manier | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Godly Play Vlaanderen

Godly Play Vlaanderen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Meer weten over Godly Play en Godly Play Vlaanderen? Het Godly Play team Wil je zelf Godly Play begeleider worden? Aanbod voor Godly Play vertellers Open Godly Play aanbod Godly Play boeken, verhalen en filmpjes Godly Play materiaal Godly Play ruimtes Godly Play in onderwijs, zorg en catechese Heiligenverhalen 'op de wijze van Godly Play' Vertellers en media over Godly Play Gedragscode voor het Godly Play werk Hoe Godly Play Vlaanderen financieel ondersteunen?

Verhalen vertellen bij jou thuis, op de Godly Play manier

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020 - 22:24
Afdrukken

Verlang je ernaar om die mooie Godly Play verhalen te delen met jouw kinderen en kleinkinderen?
Wil je je samen met jouw familie en vrienden verwonderen over de schepping of de parabel van de goede Herder? 
Dat kan. 


GoodShepherdAtHome.jpg

Het verhaal van de goede Herder thuis © Stories of God at Home, foto genomen door Dirk Devries


CircleOfChurchYearAtHome.jpg

De cirkel van het kerkelijk jaar thuis © Stories of God at Home, foto genomen door Dirk Devries


FacesOfEasterAtHome.jpg

De gezichten van Pasen thuis © Stories of God at Home, foto genomen door Dirk Devries

StoriesofGodlyPlayatHome.png

Cover van 'Stories of God at home' © Church Publishing Inc.

Jerome Berryman schreef in 2018 Stories of God at Home. A Godly Play Approach (Church Publishing, New York). Dit boek bevat achtergronden, verhalen en tal van tips voor zes mooie bijeenkomsten van verschillende generaties: kinderen, ouders, grootouders. Het blijkt een inspiratiebron voor gezinnen, heel bijzonder wanneer het samenkomen buitenshuis moeilijk gaat.

We maken een wandeling doorheen Stories of God at Home. A Godly Play Approach. 
Ga je mee?

 

1. Het verhaal gaat...

 

 

2. De contouren van het grote Verhaal

 

 

3. De verwondering

 

 

4. De vruchten

 

 

5. Hoe moet het nu verder?

 

 

6. Meer lezen en bekijken

 

1. Het verhaal gaat ...

De weg van Stories of God at Home loopt anders dan die in een Godly Play ruimte.
In een Godly Play ruimte leren de kinderen hoe ze, doorheen de Bijbelverhalen, betekenis kunnen geven aan hun leven. Ze worden stapje voor stapje ingewijd in een grote rijkdom aan verhalen. Ze ontdekken de talen van de heilige verhalen, parabels, het liturgisch handelen en de stilte. Elk kind kan, op zijn of haar eigen tempo, de weg volgen van het beluisteren van het verhaal over het verkennen ervan tot de integratie in het eigen leven. Dit proces vergt de begeleiding van goed geschoolde en ervaren Godly Play begeleiders.

Stories of God at Home nodigt uit tot het vertellen van familieverhalen: samen herinneringen ophalen aan die ene dag in de bergen toen het zo vreselijke regende en we toch zoveel pret hadden of die andere keer dat de hond al een paar eerste happen van de kerstkalkoen had genomen. Of verhalen die de kinderen zich niet herinneren, zoals de dag van hun geboorte, hun eerste dag in de crèche. Of verhalen van voor de geboorte van de kinderen, hoe de ouders elkaar leerden kennen of wat voor spelletjes de grootouders als kind speelden.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat kinderen die deze familieverhalen kennen sterker en gelukkiger in het leven staan.

In het ‘Weet je dat?’-onderzoek dat in 2001 bij een vijftigtal gezinnen werd afgenomen moesten kinderen antwoorden op vragen zoals: Weet je waar jouw grootouders zijn opgegroeid? Weet je van iets ergs dat in jouw familie gebeurd is? Ken je het verhaal van jouw geboorte?. 
Er bleek een onmiskenbaar verband te bestaan tussen de mate waarin de kinderen deze verhalen kenden en de mate waarin ze zelfzeker, en emotioneel en geestelijk gezond waren.
Je leest er meer over in 'The Family Stories That Bind us', zoals aangehaald in 'The Importance of Telling Family Stories' op de site van Godlyplayathome.com.

Wanneer het vertellen van familieverhalen zo belangrijk is voor het geestelijk welzijn van het gezin, dan moeten we op zoek gaan naar goede kaders die dergelijke gesprekken mogelijk maken.
In Stories of God at Home schetst Jerome Berryman een heel bijzonder kader: het grote Verhaal waarin elk gezin kan thuiskomen. Hij vertelt hier meer over in een kort filmpje op www.storiesofgodathome.com.
 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.


2. De contouren van het grote Verhaal

Veel gezinnen raakten vervreemd van het christelijke verhaal, ze kennen het niet meer. Soms zijn er nog losse eindjes gekend, maar de grote lijn is verloren gegaan. Toch willen ze, soms in het kader van een eerste communie of vormsel van een van de kinderen, dit christelijke verhaal graag herontdekken. Andere ouders en grootouders hebben zelf ervaren hoe het Verhaal adem en richting geeft aan hun eigen levensverhaal, en vragen zich af hoe ze deze ervaring aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen doorgeven.

Hoe en waar vinden ze een taal om met hun kinderen, op een heel natuurlijke manier, over geloof te spreken?

Jerome Berryman reikt hiervoor een taal aan in zes verhalen:

  • Het verhaal van Gods scheppen: de schepping
  • Het verhaal van God met ons: Kerstmis
  • Het verhaal van Gods herscheppende liefde: Pasen
  • Het verhaal van God die schept van binnenuit: Pinksteren
  • Het verhaal van Gods scheppende en zorgzame aanwezigheid: de goede Herder
  • Het verhaal van onze volkomenheid met God: de cirkel van het kerkelijk jaar.

Centraal in deze verhalen staan de drie verhalen van de grote kerkelijke feesten: Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Ze worden geflankeerd door het verhaal over God die het geschenk van het leven geeft als Schepper, en God die het geschenk van zijn leven en liefde geeft in Jezus als goede Herder. Ten slotte komt alles samen in een syntheseverhaal over het kerkelijk jaar.

De verhalen zijn een (verkorte) versie van de gekende Godly Play verhalen. Ze worden verteld met materiaal dat lijkt op Godly Play materiaal, maar de home-edition is kleiner zodat het gemakkelijk op een keukentafel kan verteld worden. Elke set materiaal past in een houten doos, herkenbaar door een symbool op het deksel. Zo kunnen de dozen samen bewaard worden, en telkens opnieuw uitgehaald worden, om te vertellen of ermee te spelen. Het materiaal kan aangekocht of zelf gemaakt worden. Godly Play Resources biedt zowel kant-en-klaar- als DIY-materiaal aan.

De ervaring leert ons dat het ook perfect mogelijk is om de verhalen te vertellen met jouw vertrouwde Godly Play materiaal. Je hoeft niet aan de (keuken)tafel te zitten, het kan ook in een kring op de grond.


3. De verwondering

Het vertellen van het verhaal lijkt op het vertellen van de andere verhalen in een Godly Play ruimte. Met de verwondering gaan we een andere richting uit. Hier zijn er immers andere verwonderingsvragen die in de eerste plaats aanzetten geven om familieverhalen te vertellen.
Bijvoorbeeld:

Ik vraag me af om iemand in ons gezin vanmorgen het licht heeft gezien, toen je jouw ogen opendeed. Ik vraag me af hoe dat dan was.
Ik vraag me af of iemand in dit gezin ooit gedoopt is. Ik vraag me af hoe dat was.
Ik vraag me af wie in dit gezin ooit een heel verre reis heeft gemaakt.
Ik vraag me af of er iemand in onze familie is doodgegaan die toch nog met ons is.

Via deze en tientallen andere vragen worden jong en oud in het gezin, aangemoedigd om verhalen en herinneringen te delen. Ook de persoon die het verhaal verteld heeft, neemt deel aan dit gesprek, al houdt hij of zij tegelijk in de gaten dat iedereen de kans krijgt om te spreken.

Aan het einde van de reeks, in het syntheseverhaal worden deze herinneringen ook zichtbaar: Ze krijgen, in de vorm van familiefoto’s, een plaats in de kring van het kerkelijk jaar.


4. De vruchten

Stories of God at Home is geschreven om jouw gezin te vieren en het voor te bereiden op uitdagingen in de toekomst. Dit doe je op een speelse manier door familieverhalen te verweven met verhalen van God en zo een reservoir van betekenis te vullen. Hieruit kun je putten wanneer dat nodig is.

Dat in elk verhaal het thema van het ‘scheppen’ opduikt is geen toeval. Elk verhaal belicht een facet van Gods scheppende en leven gevende aanwezigheid. In de verwondering sta je stil bij de manieren waarop die stroom van Gods creativiteit krachtig vloeit doorheen jouw gezin.
Doorheen de routine en de lasten van het dagelijks leven dreigt een gezin vast te geraken in structuren. Dan voelen mensen zich een beetje als een gevangene. Of misschien is er net te véél openheid voor alles, waardoor het er erg chaotisch aan toegaat.
Tussen die twee oevers van structuur en openheid stroomt de rivier van Gods creativiteit. De rivier zelf is wezenlijk ànders dan de oevers, al heeft de rivier beide oevers nodig.
Maar in de stroming is het water helder en fris. Er is nooit verstarring of complete chaos, maar ervaringen van verwondering, nieuwsgierigheid, inzicht, ontwikkeling van dat inzicht en diepe tevredenheid over de weg die gegaan is. In de rivier is er beweging en voortdurend nieuw leven – er is ‘leven in overvloed’ (Joh 10,10).

Door het vertellen van de verhalen samen met de verwondering die peilt naar eigen ervaringen en herinneringen, groeit het besef van de creatieve kracht binnen het gezin, in de generaties vooraf en in het grote Verhaal dat alle gezinsverhalen omvat.

Wie zich hiervan bewust wordt, kent zijn of haar eigen identiteit en weet waar kracht te vinden wanneer er een crisis opduikt.

Daarom is Stories of God at Home een boek dat van levensbelang is. Het toont een weg doorheen crisissen die in elk leven opduiken. Het toont een weg om het leven vrijer en creatiever te leven.

Elke verwondering wordt afgesloten met een zorgvuldig opbergen van het vertelmateriaal terwijl je zegt:‘Ons gezin (familie) is een deel van dit verhaal. We danken God. Amen.’


5. Hoe moet het nu verder?

Iedereen die Stories of God at Home leest, kan ermee aan de slag in eigen gezin en familie.

Maar voor vertellers die met één of een paar gezinnen op weg willen gaan, biedt de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) een uniek vormingstraject aan: 'Verhalen van God en mensen'.
'Verhalen van God en mensen' combineert Stories of God at Home met een paar inzichten en methodieken van Godly Play, en stippelt zo een mooie weg uit voor dit intergenerationele samenzijn.
Je krijgt er heel wat praktische tips vanuit ons pilootproject, vertalingen van de nieuwe vragen of verhalen uit Stories of God at home en een rijkdom aan verdiepende achtergrondinformatie.

Met 'Verhalen van God en mensen' sluiten we ons aan bij de wens waarmee Jerome Berryman zijn inleiding van Stories of God at Home besluit: "… dat (dit werk) voeding zal geven aan jullie families en aan de ideale Kerk als familie van families. Dat onze gewone kerk een plaats van creatieve gemeenschap mag worden die zich verder uitspreidt dan biologische verwantschap, een plaats waar de Schepper en zijn schepselen die scheppen één worden."


6. Meer lezen en bekijken

  • StoriesofGodlyPlayatHome.png

    Cover van 'Stories of God at home' © Church Publishing Inc.

    Boek Stories of God at Home. A Godly Play Approach van J. Berryman, in 2018 uitgegeven door Church Publishing, New York.
    Je kunt het bestellen via bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.

  • Website van 'Stories of God at Home'
     
  • Bekijk de video’s van de verhalen via het YouTube-kanaal van ‘Stories of God at Home’

Gepubliceerd door

Godly Play Vlaanderen

Meer

Spiritualiteit
Artikel
Godly Play; Godly Play thuis; verhalen vertellen; kinderen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De goede Herder © Lieve Wouters
readmore

Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen

icon-icon-artikel
Vier kaarsen © Hilde Pex
readmore

Viermaal Godly Play in COVID-tijden

icon-icon-artikel
Stephanie Claerhout vertelt de parabel van de goede Herder © Stephanie Claerhout
readmore

Godly Play en catechese. Tips voor catechisten

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook