Op weg naar het doopsel
De Lichtmisviering in de Sint-Corneliuskerk op 1 februari om 15u30 is de aanleiding om kennis te maken met de werking én de leden van de parochiale werkgroep doopselcatechese (DC). Ze vertellen graag hoe ze sedert maart 2024 met ouders van dopelingen een nieuw dooptraject gaan.

K&L : Welke stappen werden gezet in de vernieuwing van het dooptraject ?
DC: We startten in maart 2024 met een volledig nieuwe doopcatechese én afspraken met betrekking tot de doopvieringen.
K&L : Wat waren de veranderingen als het gaat over de doopvieringen?
DC: Nieuw was dat er “data voor gezamenlijke doopmomenten” vastgelegd werden voor één kalenderjaar waarbij zich maximaal drie gezinnen per doopmoment kunnen inschrijven. Zo’n doopmoment is op zaterdag om 17u00 in Knesselare en op zondag om 11u15 in Aalter. Een kindje kan ook gedoopt worden tijdens de misviering. Samen met Patrick vinden we het fijn wanneer ouders daarvoor kiezen. Zo wordt het doopsel een dankbaar moment dat de opname in de ‘levende christelijke geloofsgemeenschap’ beklemtoont.
De data van de verschillende mogelijke doopmomenten kan je consulteren op de website van “H. Marta en Maria Parochie in Aalter” onder “Dooppastoraal : Doopkalender 2025” of via https://www.kerknet.be/h-marta-en-maria-parochie-aalter/informatie/dooppastoraal-doopkalender-2024?microsite=9854
K&L : Een grote verandering was ook de catechese voorafgaand aan het doopsel?
DC: We nodigen nu ouders uit op twee catechesemomenten. Ook die momenten zijn vastgelegd voor één jaar en we vragen de ouders zich daarvoor in te schrijven. Om de drempel voor de catechesemomenten zo laag mogelijk te maken gaat een catechist op huisbezoek bij alle ouders die hun kind wensen te dopen. Geboorte en doopselsacrament is misschien een moment dat ouders gevoelig zijn om Jezus beter te leren kennen. In een gesprek van ongeveer een twintigtal minuutjes bij de ouders thuis luisteren we naar hun vragen en met informatie over de catechesemomenten nodigen we hen uit om zich in te schrijven. We laten tevens interessante gesprekskaartjes achter die uitnodigen om stil te staan bij fundamentele vragen over eigen geloof, doop, kerk,… én die hen op weg helpen om het doopsel voor te bereiden. Tijdens het eerste catechesemoment komen we er dan op terug.

K&L : Hoe zien die catechesemomenten er uit?
DC : Het geheel is opgevat als een “Op weg gaan naar het doopsel”. Een doopviering is voor de Kerk immers het begin van de Weg. De liturgie initieert mensen in het geloof. We tonen dat het geloof een weg is en dat Christus zelf die Weg is. De Weg wordt dan een soort pelgrimage. We gaan een tijdje mee op de weg die de ouders gaan. Onze manier van werken vatten we dan ook eerder op als een parcours dan een discours.
Het eerste catechesemoment op maandagavond organiseren we rond het Bijbelverhaal van de leerlingen op weg naar Emmaüs. Het gebeuren is zéér interactief en we prikkelen de ouders met vragen om als koppel te reflecteren over op reis gaan, de gevoelens daarbij, het verhaal dat ze zelf willen schrijven, de plaats van hun geloof hierbij en centraal de betekenis van het Emmaüsverhaal voor hen persoonlijk én onze christelijke duiding hierbij. Wie wil kan zijn of haar aanvoelen of beleving delen met de andere ouders wat overigens altijd probleemloos verloopt wat hele mooie, diepzinnige en dikwijls ontroerende verhalen oplevert. We bidden het Onze Vader, maar dan op een speciale manier, namelijk Baba Yetu wat een vertaling is van het Onzevader in het Swahili. Die bijzondere versie kan je bekijken en beluisteren op internet (zoek naar “Baba Yetu (By Christopher Tin) Lord's Prayer in Swahili - Alex Boyé”). Het eerste catechesemoment is in eerste instantie anderhalfuur tijd voor verdieping voor het koppel én aangevuld met deelmomenten tussen koppels. Onze rol is om duiding aan te brengen én te getuigen hoe we zelf als catechist ‘op weg’ zijn.

Tijdens het tweede catechesemoment op zondagvoormiddag in de Sint-Corneliuskerk laten we de ouders, meter, peter en eventueel grootouders kennis maken met de doopliturgie. Die viering is enorm betekenisvol voor een christen door alle symboliek die verwijst naar het op weg zijn als christen. Denk aan het licht, water, zalving, de effata, het uitgesproken engagement van ouders, peter en meter, doopkleed,… We brengen alle rituelen en symbolen van het doopsel aan door letterlijk op weg te gaan doorheen de kerk. Startend bij het portaal (waar je pelgrim wordt) waarna we halt houden bij de lezenaar (waar je luisteraar wordt van Gods Woord) en de doopvont (waar je kind wordt van God en deel uitmaakt van de Kerk). Eindigen doen we bij het altaar (de bestemming van de pelgrimage) waar we als vol van God wekelijks samenkomen en in de kring zelf teken worden van mensen van goede wil in de wereld.

K&L : Wat vraagt dat alles om te organiseren voor de catechisten?
DC : We zorgden in eerste instantie voor een goed uitgebouwde webpagina op de website van de parochie. De ouders vinden er alle informatie en contacteren via mail de doopcatechist-coördinator die alle administratie/communicatie voor haar rekening neemt. Tijdens elk catechesemoment zijn twee à vier catechisten aanwezig. De huisbezoeken verdelen we gelijkmatig over alle catechisten én we proberen de ouders en familie te onthalen aan de kerk bij het doopsel. Uiteindelijk organiseren we jaarlijks het pannenkoekenfestijn dat aansluit op de Lichtmisviering en waarop we graag nog eens alle ouders met hun kindje terugzien om hen verder alle goeds te wensen op hun weg.

K&L : Hoeveel dopen gingen in 2024 door in Aalter?
DC : Er werden 59 kinderen gedoopt in het voorbije kalenderjaar. Die waren verdeeld over volgende kerkplekken: Aalter (31), Aalter-Brug (2), Bellem (5), Knesselare (12), Lotenhulle (2), Poeke (3), Sint-Maria-Aalter (2), Ursel (2). We organiseerden acht keer het eerste catechesemoment en het tweede catechesemoment ging negen keer door.
K&L : En wat waren de reacties bij de ouders op dit traject?
DC : De ouders appreciëren het sterk dat er zoveel tijd gaat om hen te bezoeken, te informeren én met hen op weg te gaan. We citeren graag enkele reacties van de ouders.
Algemeen over het doopseltraject : “De persoonlijke contacten met de doopselcatechisten en Patrick waren heel open en warm. Alles was bespreekbaar wat heel fijn is.”
“Het was allemaal wat nieuw voor ons, maar kregen bij alle vragen telkens uitgebreid antwoord. Voor de opmaak van het doopboekje had ik veel aan het voorbeeldboekje dat we doorgestuurd kregen.”

Over het huisbezoek : “Aangenaam, geruststellend om een aanspreekpunt te hebben en verduidelijking te kunnen vragen over wat we niet goed begrepen uit de digitale info. De gesprekskaarten waren ook een goed handvat om elkaar als koppel beter te leren kennen of bepaalde gevoelens en herinneringen bij jezelf terug te ontdekken.”
Over het eerste catechesemoment: “ We voelden ons welkom, er was een open en gemoedelijke sfeer, we kregen een hapje en een drankje en er was duidelijk een goede voorbereiding aan vooraf gegaan.
Het catechesemoment was leuk om eens kennis te maken met de andere ouders.
De catecheseavond vond ik fijn, omdat je dan eens samenkomt met andere ouders en gevoelens en vragen kunt delen.”
Over het tweede catechesemoment in de kerk: “Het was een mooie opfrissing van de verschillende symbolen en riutelen. De meter/peter die wij gekozen hadden voor ons dochtertje stonden hier zeker voor open, maar we denken dat dit niet voor alle doopmeters/dooppeters even evident is.

Leuk om eens extra uitleg te krijgen bij het verloop en de betekenis van de doop.
Het pad doorheen de kerk vond ik interessant, omdat het een voorbereiding was op het doopsel en de kindjes zo ook al eens de kerk hadden gezien.”
Over de groepsdopen. “Ondanks dat de doop met nog 2 andere kindjes verliep, had ik toch een heel persoonlijk en intiem gevoel. Leuk!
Het samen dopen met andere kindjes zou ik persoonlijk niet gedaan hebben. Ik had het leuker gevonden dat die dag echt rond mijn kindjes had gedraaid, want het ander kindje en de ouders had ik nog nooit gezien. Het voelde dus wat onbekend aan. Het doopsel was erg mooi. Er was ruimte voor veel liefde en af en toe wat humor en dat was fijn!
Doopsel verliep vlot. Leuk dat dit met meerdere gezinnen tezamen was. Dit heeft in onze groep een band gecreëerd. Met de andere mama spreek ik nog steeds af. “

K&L : Tenslotte, hoe blikken jullie terug op jullie weg met de ouders en elkaar?
DC : De gehele “weg” creëert een band tussen catechist, ouders en familie en dus ruimer en indirect met de parochie. Het blijft zaaien niet wetende wat verder al dan niet vrucht zal dragen. Persoonlijk verrijkt het op weg gaan elk van de catechisten. We worden dikwijls positief geraakt door de getuigenissen en leren uit de aangename ontmoetingen met de jonge ouders. Als werkgroepleden hebben we steun aan elkaar en de veelvuldige contacten en bijeenkomsten verlopen hartelijk. Het groot vertrouwen dat we krijgen van voelt goed aan.
Er kwamen duidelijke afspraken rond data, locatie, verwachtingen en we merken dat dit geapprecieerd wordt. Niettegenstaande dit zijn er ook ouders die niet intekenen voor de catechesemomenten. We vinden dit persoonlijk jammer voor hen omdat het hen een kans ontneemt om uit te diepen waarom je voor het doopsel kiest.
Er blijft nog administratief (veel) werk voor de catechist-coördinator die de praktische opvolging (én vele uiteenlopende vragen) voor haar rekening neemt én moet toezien op de GDPR-wetgeving én diverse familiale gevoeligheden.

K&L : En wat brengt de toekomst?
DC : We kunnen de huidige werking verderzetten én zien nog verbetermarge. We zijn tenslotte pas een negental maanden bezig én zien de evaluatie na één jaar werking positief tegemoet. Het is nu tevens een ideaal moment voor bijkomende vrijwilligers om aan te sluiten bij de werkgroep. Enkele bijkomende catechisten (zodat alle kerkplekken vertegenwoordigd zijn) zouden de tijdsinvestering voor de huidige ploeg wat verminderen en welkom zijn. We proberen daar in de volgende maanden het nodige voor te doen. Iedereen is welkom om een boeiende weg te gaan met de ouders én met elkaar.

Wie interesse heeft om één of andere taak (huisbezoek, catechesemomenten, administratief, Lichtmisviering,…) op te nemen, mag zich melden. We zijn bereikbaar via mail doop.martaenmaria@gmail.com of via het parochiaal secretariaat, Kerkhofweg 3 te 9880 Aalter (open op woensdagvoormiddag, telefoon 09 496 41 00).
[[{"fid":"352733","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_media_subscript[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie","field_media_copyright[und][0][value]":"Wim Crommelinck","field_media_description[und][0][value]":"","field_media_kerknet_url[und][0][value]":"https://www.kerknet.be/sites/default/files/Schermafbeelding%202025-01-24%20130031.jpg","field_media_imagesize[und][0][value]":"590 x 842","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_media_subscript[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie","field_media_copyright[und][0][value]":"Wim Crommelinck","field_media_description[und][0][value]":"","field_media_kerknet_url[und][0][value]":"https://www.kerknet.be/sites/default/files/Schermafbeelding%202025-01-24%20130031.jpg","field_media_imagesize[und][0][value]":"590 x 842","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck"}},"attributes":{"alt":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck","title":"Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]
Artikel: Op weg naar het doopsel in onze Marta en Mariaparochie © Wim Crommelinck