Je hier de tocht van het anker door ons dekenaat volgen. Telkens het op een ander plaats komt, zal hier een verhaal van hoop bijkomen.
Je hier ook nog altijd het (foto-)verslag van de start van het anker op 2 februari terugvinden.
Het anker was de voorbije weken in
-
Anker van hoop rondt zijn tocht door Geraardsbergen af
Het anker van hoop springt nog even binnen op ons parochiesecretariaat vooraleer het onze parochie verlaat.
Uiteraard is ons secretariaat een hoopvolle plek
Daar worden onze mooie affiches ontworpen, wordt onze website gebouwd en onderhouden, worden nieuwsbrieven verstuurd naar onze vormelingen, wordt ons parochieblad samengesteld. Maar dan zijn er ook heel wat taken die gebeuren op het secretariaat waar mensen minder van op de hoogte zijn, of niet kunnen inschatten hoeveel tijd en werk erin kruipt. We noemen er enkele uit de hele lijst taken van een parochiesecretariaat.
Coördinerende taken
Agendabeheer voor uitvaarten en de verdere opvolging na de uitvaart.Opvolgen van de doopaanvragen tot het doopsel.Contactpunt voor parochianen voor het noteren van misintenties.Aanspreekpunt voor de lokale medewerkers voor het verdelen van parochiale informatie.Bijhouden van de parochiale registers.
Ontmoetingsplek
Naast al het praktische en nuttige werk is ons secretariaat een warme plek, mensen komen er graag binnen. Er is altijd een stoel vrij, de koffie staat klaar en onze mensen zijn steeds bereid hun luisterend oor aan te bieden. Ontmoetingsplekken zijn nu eenmaal de warme plekken in onze samenleving, ze blijven uiterst belangrijk in onze drukke maatschappij.
Linda, Hans en Ann
-
Ingroeiviering Goeferdinge
Bijzonder mooie momenten zijn het in de kerk, als de kinderen verzameld worden rond het Evangelieboek, en nadien rond het altaar. Rond de lezenaar zingen de kinderen: “Jezus, ik denk aan jou, Jezus ik spreek over jou, Jezus ik hou van jou, zo blijf ik je trouw”. Ondertussen maken ze drie kruisjes, op voorhoofd, mond en hart. Daarna luisteren ze naar een verhaal over Jezus.
Na de offerandeprocessie verzamelen de kinderen opnieuw, maar nu rond het altaar. Daar zingen ze: “Aan tafel, aan tafel, brood en wijn worden gedeeld, Jezus deelt al wat Hij heeft”. Vanop de eerste rij kunnen de kinderen de tafeldienst volgen, de ene met al wat meer aandacht dan de andere.
Niet alle kerkgangers zijn even enthousiast over al dat jong volk in de kerk, maar Jezus zei: “Laat de kinderen tot mij komen”. Als catechist of begeleider van ouders en kinderen vind ik de voorbereiding op de eerste communie zalig om te doen en ik hoop dat zowel ouders als kinderen toch iets meedragen uit de weg die we met hen afleggen, hoe klein of groot die herinnering dan wel mag zijn. Ik kan enkel dankbaar zijn dat ik hieraan mag aan meewerken, samen met een aantal vrijwilligers die me heel goed bijstaan hierbij. Ook koren, dirigenten en organisten, dragen hun steentje bij door de zang te ondersteunen en zo de vieringen kindvriendelijk te maken, diakens en voorgangers brengen lezingen en duiding ook wat aangepast aan kinderen, zelfs volwassenen merken op dat deze vieringen heel goed verzorgd worden. Dank aan eenieder die zijn steentje bijgedragen heeft bij de ingroeivieringen. Hoopvol kijken we uit naar tien eerste communievieringen in onze parochie
Ann Van Nieuwenhove
KSA Geraardsbergen is meer dan een jeugdbeweging. Het is een plek waar hoop en verbondenheid centraal staan. In onze jeugdbeweging komen kinderen en jongeren samen om te spelen, te ontdekken en te groeien in een warme en veilige omgeving. Zeker nu we onze splinternieuwe lokalen in gebruik kunnen nemen! Doorheen het jaar worden er heel wat activiteiten en kampen georganiseerd die niet alleen zorgen voor plezier en avontuur, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en vriendschappen die een leven lang meegaan.
Bij ons krijgt iedereen de kans om zichzelf te zijn. Of je nu graag sport, creatief bezig bent of gewoon plezier maakt met vrienden, er is altijd een plek voor jou. De enthousiaste leidingsploeg zet zich met hart en ziel in om er iedere zondag voor jullie klaar te staan en er een speelse namiddag van te maken. Ze stimuleren samenwerking, respect en zelfvertrouwen, waardoor KSA een echte thuis is voor velen.
In een samenleving die tegenwoordig soms onzeker en hectisch kan zijn, proberen wij als jeugdbeweging een stabiele en hoopvolle plek te bieden waar jongeren leren om zowel in zichzelf als in anderen te geloven. Hierdoor ontstaan vriendschappen, worden talenten ontdekt en groeit de veerkracht om samen de toekomst tegemoet te gaan.Op deze manier proberen wij dus een hoopvolle plek te zijn voor de Geraardsbergse jeugd!
-
Dienstencentrum De Maretak in Geraardsbergen
-
Villa Kandoe: Een hoopvolle Plek voor iedereen
Villa Kandoe is een afdeling van het OZC in Viane. Een beperking is een mogelijkheid.
Een beperking is niet meer dan de begrenzing van een mogelijkheid. Vanuit die overtuiging voorziet Ondersteunings- en Zorgcentrum Sint-Vincentius in aangepaste begeleiding voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. We bieden zorg waar nodig, maar ondersteunen en versterken zelfstandigheid waar mogelijk. Eigenwaarde en welbevinden staan daarbij altijd centraal. We werken vanuit een christelijke visie, gedreven door naastenliefde en met respect voor alle levensbeschouwingen.
Villa Kandoe: ik kan het en ik doe het
Zijn jouw vaardigheden te bijzonder voor het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt? Dan vind je in ons dagcentrum een zinvolle dagbesteding tussen leeftijdsgenoten in een huiselijke setting. ‘Ik kan het en ik doe het’, dat is waar Villa Kandoe voor staat. De energie waarmee je ‘s ochtends aankomt, neem je ‘s avonds mee naar huis in de vorm van nieuwe vaardigheden en ervaringen.
Warme hoopvolle plek
Villa Kandoe is een warm en liefdevol dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier draait alles om samen doen, groeien en bloeien. We bieden een veilige omgeving waar iedereen zichzelf mag zijn en de ruimte krijgt om zich op zijn of haar eigen manier te ontplooien.
Bij Villa Kandoe geloven we in de kracht van verbinding en mogelijkheden. Samen werken we, ontdekken we talenten en beleven we mooie momenten. Of het nu gaat om creatieve activiteiten, praktische taken of gewoon genieten van het samenzijn – iedereen draagt bij op zijn eigen unieke manier. Bij ons mag je zijn wie je bent, en dat maakt Villa Kandoe een bijzondere plek!
Samenwerking werkt ontluikend
Al enkele keren mochten mensen die actief zijn in welzijnsschakel Steksken en Villakandoe elkaar ontmoeten. De ontmoetingen zijn steeds hartverwarmend en hebben iets magisch, van beide zijden zien we onze mensen op een bijzondere manier openbloeien. We kijken heel hoopvol uit naar steeds nieuwe samenkomsten.
Marthe en Ann
-
Pelgrimstochten van hoop, ook in Steksken
Vreemdeling
Iemand die op pelgrimstocht gaat komt telkens op nieuwe plaatsen, waar hij of zij als vreemdeling wordt gezien. Als mensen voor het eerst bij ons in Welzijnsschakel Steksken binnen komen zijn ze nog wat vreemdeling voor ons. Als ze op pad zijn onderweg naar een plek, op zoek naar een nieuwe plaats waar mensen voor elkaar iets kunnen betekenen, weten ze nog niet of deze plek voor hen iets kan worden. Maar daar komt al gauw verandering in omdat we luisteren naar mensen en zo al snel iets kunnen betekenen voor elkaar.
Samen op weg
Sommigen gaan met ons op pad voor lange tijd, anderen leggen slechts een korte weg af met ons. Dat hangt er van af wat of wie ze bij ons komen zoeken. Sommigen zijn op zoek naar zinvolle dagbesteding, anderen zoeken een vriendengroep, gelijkgezinden die respect hebben voor elkaar. Zo zijn er mensen die al bij Steksken zijn van in de beginjaren, ze voelen er zich thuis en vinden het fijn om mee te werken aan alles wat georganiseerd wordt binnen en buiten de werking.
Springplank
Voor anderen zijn we een tijdelijke verblijfplaats om terug op krachten te komen na een nederlaag. Zo zien we mensen bij ons binnenkomen die als het ware verslagen zijn door het leven. In een rustige vertrouwde sfeer kunnen ze bij ons herstellen en ook terug openbloeien. Door de verschillende ateliers vinden heel wat mensen hun gading in onze werking en kunnen zo met hun talenten, die soms ondergesneeuwd raken door problemen, terug naar buiten komen. Wat is er mooier dan mensen opnieuw te zien opstaan uit hun miserie?
Luister… Wees stil
Op onze donkerste momenten hebben we geen oplossingen of advies nodig. Waar we naar verlangen is simpelweg menselijke verbinding – een rustige aanwezigheid, een zachte aanraking. Deze kleine gebaren zijn de ankers die ons stabiel houden als het leven zwaar voelt.
Probeer mij alsjeblieft niet te repareren. Neem mijn pijn niet over en duw mijn schaduwen niet weg. Ga gewoon naast me zitten terwijl ik mij door mijn eigen innerlijke stormen werk. Wees de vaste hand waar ik naar kan reiken terwijl ik mijn weg vind.
Mijn pijn is van mij om ze zelf te dragen. Mijn gevechten zijn van mij om ze zelf onder ogen te zien. Maar jouw aanwezigheid herinnert me eraan dat ik niet de enige ben in deze enorme, soms beangstigende wereld. Het is een stille herinnering dat ik liefde waard ben, zelfs als ik me gebroken voel.
Dus, in die donkere uren waarin ik de weg kwijtraak, wil je gewoon hier zijn? Niet als redder, maar als metgezel. Houd mijn hand vast tot de dageraad aanbreekt en help me mijn kracht te herinneren. Jouw stille steun is het kostbaarste geschenk dat je kunt geven. Het is een liefde die me helpt mij te herinneren wie ik ben, zelfs als ik het vergeet. Hoop is heel dichtbij, in mijn naaste.
Hoop als tochtgenoot
Mensen die op tocht gaan, buitenkomen om nieuwe horizonten te verkennen, zijn hoopvol. Zonder hoop blijf je zitten op je vertrouwde plekje, voor sommigen kan dat een uitzichtloze situatie zijn. Mensen die dus op weg willen gaan, willen vooruit met hun leven en hebben daartoe kans om mensen te ontmoeten die hen daarbij willen helpen.
Ook met God
Op tocht gaan, op weg naar een stukje onzekerheid, het onverwachte, is ruimte laten om die (A)ander jou te laten helpen, nabij te zijn. De (A)ander mee laten gaan op jouw tocht schept altijd nieuwe kansen. Je laten helpen door een ander, de Ander zal je sterker maken en op een dag ben je sterk genoeg om op jouw beurt een ander te helpen.
Ann Van Nieuwenhove
-
Chiro Sint Bartel, een plek van hoop voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Wie vertrouwd is met de jeugdbeweging weet dat dit meer is dan spelen op zaterdag of zondagnamiddag. Jeugdbewegingen bieden een thuis aan leden, leiding en vrijwilligers.
Engagement
Het is een plek waar mensen zichzelf mogen en kunnen zijn, een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen elkaar vinden in engagement. Engagement kan verder bloeien, via verbondenheid en vertrouwen naar vriendschap. Dat zorgt voor sterke banden, vaak voor het leven.
Groeien in vertrouwen
Chiro Sint Bartel is ook een plek waar je op adem kan komen als het eens moeilijk gaat, door te ontspannen met vrienden vind je misschien zelf wel de weg terug, als je die even kwijt bent. Kinderen met moeilijke achtergrond vinden er een plek waar ze onbezorgd kunnen spelen, lachen en vertrouwen kunnen opbouwen. Zo kunnen ze hopen op een stabielere, comfortabele en warme toekomst. Kinderen die al eens piekeren of bezorgd zijn kunnen hun zorgen even vergeten om dan met volle moed en energie verder te gaan. Kinderen die het goed hebben, groeien verder en bouwen vertrouwen op.
Hoop
Bij elk lid wordt een zaadje geplant van HOOP, durf en vertrouwen. Als je dan al dat jong geweld samen ziet spelen, omringd door een warme leidingsploeg die het beste van zichzelf geeft, een leidingsploeg die zich engageert en tijd vrijmaakt om dit allemaal waar te maken, dan geeft ons dat als maatschappij hoop, hoop op die warme wereld waar iedereen zorg draagt van elkaar. Dit geeft ons moed en hoop om daar samen blijvend werk van te maken. #ikblijfinchirogeloven
-
Hoopvol samenzingen met het Kumbayakoor
Samenzingen verbindt mensen, over grenzen heen, parochiegrenzen, landsgrenzen…
Samenzingen verbindt jong en oud, arm en rijk, hoogbegaafd en minderbegaafd…
Muziek raakt je hart op plekken waar woorden niet kunnen komen.
Door samen te zingen ontstaan er bijzondere vriendschappen, leren mensen elkaar kennen op andere vlakken, in een diepere dimensie. Dit is een bijzondere ervaring, we leren elkaars zachtheid of gevoeligheden kennen. Doorheen liederen verspreiden mensen veel meer dan alleen maar woorden, zo kunnen we vreugde en hoop de wereld in sturen. Er zou nog veel meer moeten gezongen worden, want met zingen gebeuren enkel positieve dingen.
Internationaal
Het Kumbaya koor heeft aandacht om mensen aan te trekken van andere nationaliteiten, waardoor we ook eigenheden, gebruiken, maar vooral de taal van die andere nationaliteiten leren kennen. In ons koor hebben we mensen van Polen, Madagaskar, Rwanda, Congo, Pakistan. Af en toe, voor, tijdens of na een repetitie worden er specialiteiten op de tafel gebracht en kunnen we proeven van delicatessen uit andere landen. Met trots worden deze aangeboden door onze koorleden. Voor ons is het samen zingen en samenzijn met mensen uit andere landen ook bijzonder, we wisselen uit en leren van elkaar, we nemen elkaar mee in onze gebruiken, zo ook onze gelovige gebruiken. Zo wordt ons koor een groep die op verschillende plekken vieringen gaat opluisteren of deelnemen aan bijzondere vieringen. Weekendvieringen, Taizégebeden, Pinksterwake en nog zoveel meer.
Zingen is tweemaal bidden
Bij het begin of aan het eind van de zangrepetitie gebeurt het af en toe dat we enkele Taizéliederen, psalmverzen repetitief zingen. Zo komen we samen op een heel ongedwongen, meditatieve wijze tot gebed. Deze spontane manier van gebed werkt heel verbindend, als er iemand ziek is onze groep nemen we hem of haar mee op in ons lied, ons gebed. Een opname van een lied doorsturen naar een zieke kan deze mens zoveel hoop bieden.
Zingen is hoop verspreiden en ontvangen
Zingen doet zoveel met een mens, het versterkt, het verdiept, het brengt mensen dichter bij elkaar. Op zaterdag 15 februari mocht Kumbaya, internationaal koor, het pelgrimslied van hoop zingen bij het onthaal van het anker in de kerk in Nederboelare.
Op het einde van een viering zingen we steeds een vrolijk lied, om mensen die de kerk verlaten hoopvol de wereld in te sturen: this little light of mine, I’m gonna let it shine.