De geplande verzoeningsvieringen met biechtgelegenheid:
- Maandag 25 maart om 19 uur in de kerk van Sint-Lievens-Houtem
- Dinsdag 26 maart om 19 uur in de kerk van Zottegem
- Zaterdag 30 maart van 9 tot 10.30 uur biechtgelegenheid in de kerk van Zottegem
Een woord van onze deken:
Het is voor iedereen duidelijk dat we leven in een “on-verzoende” wereld. We bekijken de wereld vanuit onze eigen stelling. De andere is dan de tegenstander met wie niet gesproken of naar wie niet geluisterd wordt, maar met wie oorlog gevoerd wordt. In de grote wereld zien we dat machthebbers er geen probleem van maken tegenstanders uit de weg te ruimen. Maar ook in de wereld dichter bij ons, in het drugsmilieu bv., zien we dat het wapen boven halen geen probleem meer blijkt te zijn. In de kleine wereld zijn daar subtielere middelen zoals pesten, het de andere lastig maken, of weigeren zich aan afspraken te houden.. Het gevolg is dat mensen zich afsluiten voor elkaar, van de gemeenschap, van zichzelf en van God. Dat is wat zonde is en het gevolg is van het kwaad dat de mens in zijn greep krijgt.
Bij meditatie over wat het lijden en sterven van Christus voor ons betekent, stel ik me als christen enkele vragen. Wat kan mensen die zo gebukt gaan onder het lijden en onder het kwaad, heil brengen? Hoe kunnen ze tot verzoening komen? En wat is de betekenis van Christus’ kruis hierbij? Met Paulus geloven we dat ‘God zich in Christus met de wereld verzoend heeft, zonder de mensen hun overtredingen aan te rekenen en dat Hij ons de boodschap van verzoening heeft toevertrouwd.’ Niet voor niets hebben we ons bij het begin van de vasten laten inspireren door Paulus die ons oproept ‘laat u met God verzoenen’.
Zonde betekent dat we als mens en wereld verwijderd zijn van God, door het kwaad dat woedt in ons hart en in de wereld. Het is duidelijk dat we het moeilijk hebben met het kwade waaraan we zelf schuld hebben. Onze eerste reactie is logischerwijs ons van die schuld te ontdoen.; met andere woorden ons te ‘ver-ont-schuldigen’. Op het kruis gebeurt iets heel anders Christus die geen persoonlijke schuld heeft aan het kwaad, laadt het kwaad op zich. God biedt in Christus en het kruis de mens verzoening aan en neemt het lijden op zich . Zo wordt het kruis een plaats van verzoening, God zelf drinkt de kelk leeg en Hij laat de liefde het kwaad overwinnen. Christus geeft daarmee volkomen gehoor aan Gods Woord. Hij is consequent in de liefde door het offer van zijn lichaam . Door het offer dat Hij brengt en waarin Hij ons wil betrekken ontstaat er iets nieuws. Want enerzijds neemt Hij ons kwaad op zich en anderzijds laat Hij ons delen in zijn liefde. Het mysterie van het kruis wil ons daarbij betrekken om ons eigen leven te zien in het licht van het kruis van Christus. Ons eigen kwaad mogen we naar het kruis van Christus brengen en ons zijn liefde laten toezeggen. Als we in dat mysterie durven binnentreden – ook al begrijpen we het niet goed – kan ons leven een nieuw elan krijgen.
Dat nieuwe elan, het verzoend zijn in Christus, is de ervaring van de leerlingen met Pasen. Zij die hun Heer hebben verlaten en verloochend, mogen ervaren dat ze op een nieuwe manier met hem mogen leven. Dat geldt ook voor ons. Er is het kwaad in ons eigen leven, het kwaad in onze samenleving, er is veel onnoemelijk lijden. Maar zijn we in staat om verder te kijken, te hopen? Als dit laatst kan groeien zijn wegen van vergeving en verzoening mogelijk, ook onder mensen. Zijn dat menselijk gesproken gemakkelijk stappen, zeker niet. Maar een diepe meditatie bij wat Christus voor ons wil bewerken op het kruis, kan ons op weg helpen. Zijn verzoening kunnen we ervaren in het sacrament van de verzoening. Dit is dan ook de overgang van Goede Vrijdag naar Pasen.
Een vruchtbare Goede Week op weg naar Pasen.
Emmanuel Vidts, pastoor
Deken van Zottegem