In de verzoeningsviering maken we ons klaar
In een verzoeningsviering komen we samen om te luisteren naar het Woord van de Heer die een verzoenend Woord wil spreken tot ieder van ons. We luisteren samen en bezinnen ons over onze weg die we gaan. Tegelijk mogen we horen welke hoop God voor ons in petto heeft. Hij staat klaar met het grootste geschenk dat een mens kan ontvangen. Hij wil ons met Hem verzoenen en ons nieuw leven schenken.
Wat is het sacrament van verzoening of biecht?
Dit kan plaatsvinden tijdens een verzoeningsviering of daarbuiten. Het is in de eerste plaats een op weg gaan naar de Heer of anders gezegd Hem binnen laten in ons leven. We gaan naar de Heer en richten ons in gebed tot Hem, veel meer dan ons te richten tot de priester. Hij mag daar aanwezig zijn om uiteindelijk Gods barmhartigheid en vergeving toe te zeggen. In het sacrament van de verzoening wil de Heer ons ontmoeten als een barmhartige Vader. Hij staat aan de deur en Hij klopt. Het is aan ons om hem binnen te laten in ons huis, ons hart, ook als het overhoop ligt. Als Hij binnenkomt wil Hij te gast zijn en in gesprek gaan met ons van hart tot hart, met de mens die we zijn. Dus ook met onze tekorten en zonden.
Hoe verloopt zo’n biecht?
Vooreerst word je begroet door de priester. Hij nodigt je uit om op God te vertrouwen en je leven in zijn handen te leggen.
Vervolgens is het goed om in enkele woorden je dankbaarheid tegenover God uit te spreken voor al het goede dat je is overkomen. Ignatius van Loyola schrijft dat de dankzegging het eerst moet komen. ‘Heer, ik wil U allereerst danken omdat U mij geholpen hebt. Dit of dat is gebeurd, ik ben naar een ander mens toegegroeid. Ik heb een moeilijk moment meegemaakt, maar werd geholpen, dit of dat, die of een ander schenkt mij vreugde, enz.’
Ten derde zeg je aan God waarover je je momenteel slecht voelt, wat je bedroeft over je eigen leven. Dat is iets anders dan een hele opsomming van zonden. Waar zou je je willen van laten bevrijden? Hier kijk je naar de manier waarop je in het leven staat. Je kunt ook je oprechte spijt uitdrukken over iets, over je relatie tot de ene of de andere persoon of groep, of je spijt dat je niet tot bidden komt. Je kunt ook gewoon voor de Heer gaan staan en oprecht vragen dat Hij je geneest.
Daarna is het belangrijk om vergeving te vragen en eenvoudig uit te spreken hoe groot Zijn liefde en barmhartigheid is waarop je hoopt.
Vervolgens mag de priester Gods verzoening toezeggen en uitspreken dat God de wereld met zich verzoend heeft door de dood en de verrijzenis van Jezus Christus, dat Hij de heilige Geest heeft geschonken tot vergeving van zonden en dat Hij door het dienstwerk van de kerk je ontslaat van al je zonden.
Ten slotte wordt het gebed afgesloten door een kort gebed van dank aan God voor al de weldaden die Hij aan jou heeft gedaan.
Dit kan een manier zijn van een eigentijds biechtgesprek.
Je ziet het: Het gaat niet over het formuleren van een lange lijst zonden, maar wel over een ondergedompeld worden in de barmhartige liefde van de Heer die ons in Zijn nabijheid wil oprichten en leven schenken.
Wanneer zijn er verzoeningsvieringen?
-
Woensdag 9 april om 19 uur in de dekenale kerk te Zottegem
-
Maandag 14 april om 19 uur in de kerk van Herzele
-
Dinsdag 15 april om 19 uur in de kerk van Geraardsbergen-centrum en in Everbeek-boven
-
Er is biechtgelegenheid op zaterdag 19 april (Stille Zaterdag) van 9 tot 11 uur in de dekenale kerk van Zottegem.