Geloofsleer: De God van de Schriften (Peter Vande Vyvere)
De God van de Schriften is noch een kille heerser, noch een vage kracht. Hij is anders. De mysterieuse Godsnaam laat zich verstaan vanuit Israëls ervaring en vanuit Jezus' leven waarin de liefde overwint. Jezus sprak God aan als Vader. Om God echt te leren kennen, ben je aangewezen op wat mensen kunnen doen in Jezus' Geest.
Bijbel: De evangeliën (Herbert Vandersmissen)
Christelijk leven en geloof missen hun fundament zonder het relaas over Jezus door de evangelisten. Maar het zijn vier verschillende auteurs met heel eigen accenten. Ze bieden een veelkleurig portret van Jezus. Hoe kun je deze fundamentele teksten lezen en begrijpen? En is alles wat ze schrijven waar?
11/11/23
18/11/23
25/11/23
02/12/23
09/12/23
16/12/23
23/12/23
13/01/24
Sacramenten en Liturgie: Eucharistie en verzoening (Joris Polfliet)
Wat God in Jezus heeft gedaan, gebeurt nog steeds langs zijn leerlingen. In broze tekens en schamele woorden raakt Zijn liefde telkens weer de wereld. Als de Schriften worden ontsloten, als het brood wordt gebroken, als een woord van vergeving tot jou wordt gesproken, is Christus vandaag aan het werk. Dat is de wondere kracht van Gods sacramenten.
Christelijke ethiek: Leven in de navolging (Geert De Cubber)
Jezus heeft ons menselijk leven gedeeld. Hij ging al weldoende rond, vol vertrouwen op zijn Vader. Het christelijk geloof is een bron van diepe humaniteit. Hoe kun je echt vrij worden? Hoe kun je het goede bereiken? Waar krijg je uitzicht als je botst op kwaad, zonde en schuld?
03/02/24
10/02/24
24/02/24
02/03/24
09/03/24
16/03/24
23/03/24
20/04/24
Spiritualiteit: Geloof op zoek naar rede (Piet Raes)
In dit vak gaan we langs filosofische weg op zoek naar de redelijkheid van het christelijk geloof. Het reikt inzichten en taal aan om in dialoog te gaan over de zin van het godsgeloof. De verhouding tussen geloof en rede, de zin van godsbewijzen en het vraagstuk van de theodicee komen aan bod. De rode draad doorheen dit alles in de encycliek Fides et Ratio (1998).
Pastoraaltheologie:Verkondiging en catechese (Peter Malfliet)
Niemand is als christen geboren. Je kunt het wel worden, maar dan moet je de kans krijgen om het geloof te leren kennen. Daartoe moeten christenen 'spreken van God' Hoe kan dat vandaag? Hoe kunnen we het evangelie bekendmaken aan tijdgenoten? Wat betekent verkondiging in diverse contexten (pastoraal, catechese, onderwijs, op het publieke forum)? Wanneer spreken en wanneer eerder zwijgen? Hoe en wat verkondigde Jezus zelf? Wat betekent het 'missionair' te zijn?
27/04/24
04/05/24
11/05/24
18/05/24
Bijbelseminarie: 'De Petrusbrieven' (door docenten van het HDGI)
Via persoonlijke voorbereiding, tekstlezing in groep en inhoudelijke impulsen verdiepen we ons in de eerste en tweede Petrusbrief. Beide brieven, toegeschreven aan Petrus, richten zich tot een breed publiek van niet-joodse christenen. Toch verschillen ze inhoudelijk erg van elkaar. De eerste Petrusbrief is gericht aan christenen 'die als vreemdelingen in de verstrooiing leven' (1 Pe 1,1). Ze vormen een minderheid in hun omgeving en hebben het moeilijk. De auteur roept hen op om stand te houden in het geloof en Christus als voorbeeld te nemen in hun beproeving. De tweede brief spoort de toehoorders aan om de komst van de Heer te blijven verwachten. Ze mogen zich niet laten misleiden door 'dwaalleraars' en dienen in de 'tussentijd' onberispelijk en rechtvaardig te leven.
De kostprijs per vak is 65 euro, drukwerk inbegrepen.