WAAROM WARME WOORDEN VAN WAARDERING VOOR GEZINNEN BELANGRIJK ZIJN |
Gezinnen beoefenen elke dag opnieuw de ‘kunst van het samenleven’: rekening houden met elkaar, conflicten oplossen, elkaar vergeven en elkaar telkens opnieuw met de ogen van de liefde bekijken. Gezinnen zijn zo een oefenschool voor de samenleving. Ook naar buiten toe proberen ze een thuishaven te zijn voor wie nood heeft aan nabijheid, een luisterend oor of praktische hulp. Dat verdient waardering en bemoediging. In een samenleving en context waarin geloof lang niet meer vanzelfsprekend is, mag vanuit de kerkgemeenschap waardering en bemoediging klinken voor de plaats die gezinnen aan geloof geven en de manier waarop zij als huiskerk hun christelijke zending proberen waar te maken.
Een compliment is gratis, het effect onbetaalbaar.
VERRAS GEZINNEN MET EEN FEESTELIJKE PLUIM |
Warme woorden van waardering en bemoediging doen altijd deugd, net zoals een wens of een uitnodiging. De internationale dag van het gezin – op 15 mei – biedt een goede gelegenheid om gezinnen en iedereen die met hen verbonden is, te verrassen met een feestelijke pluim. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die als huiswerkbuddy kinderen ondersteunen, meters en peters die een gezin mee dragen, catechisten die een geloofsweg met gezinnen gaan, grootouders of buren die inspringen wanneer een kind ziek is, parochianen die op huisbezoek gaan of meewerken aan gezinsvieringen, …
Ideetjes voor een (zelf geknutseld) kaartje of mail:
- Hiervoor wil ik jullie gezin graag danken: ...
- Dit bewonder ik in jullie gezin ...
- Dit wens ik jullie gezin graag toe: ...
- Hiervoor geef ik jullie gezin een pluim: ...
- Ik nodig jullie gezin graag uit om ...
SCHENK HUN ALS CADEAUTJE DOE- EN BELEVINGSTIPS VOOR EN OVER 'THUIS' |
Al eeuwen schrijven mensen verhalen over hun thuis, van hele oude Bijbelse verhalen tot heel recente kinderboeken. Ze gaan over ‘thuis’ als een plek van ontmoeting, gastvrijheid en warme vriendschap, over wat een thuisplek vertrouwd en bijzonder maakt, over ‘thuis’ als een plaats om tot rust te komen en stil te vallen, of over het missen van een thuis, wanneer je op de vlucht bent bijvoorbeeld.
Bij tien kinderboeken over ‘huis’ en ‘thuis’ ontwikkelde de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) vertel- en doetips, die uitnodigen om in gezins- of familieverband stil te staan bij ‘thuis-zijn en thuiskomen’ en om er op een creatieve, verdiepende, speelse manier samen mee aan de slag te gaan. Bij het merendeel van de boeken en belevingstips wordt de band gelegd met het leven en geloof van christenen.
Alle info is vrij online beschikbaar via de link thuis.graagsamen.be
Met de meeste doetips kan je ook aan de slag gaan zonder het boek dat erbij staat te lezen. Je kunt ze ook inzetten buiten een gezins- of familiecontext, bijvoorbeeld in de klas of de jeugdbeweging, tijdens gezinsvakantiedagen en jongerenkampen of in andere groepen waar je wilt stilstaan bij het thema 'thuis'.
WARME OPROEP AAN PAROCHIES EN ANDERE GELOOFSGEMEENSCHAPPEN |
De eucharistieviering op zondag biedt mooie kansen om uitdrukkelijk aandacht te geven aan gezinnen:
- Een voorbede voor gezinnen, bijvoorbeeld:
Voor ouders en iedereen aan wie de zorg voor kinderen is toevertrouwd,
dat zij de kinderen die God hen gegeven heeft, geduldig en liefdevol begeleiden op hun weg.
Laten wij bidden.
Voor de gezinnen in onze geloofsgemeenschap en wereldwijd,
dat hun liefde steeds rijker mag worden aan inzicht en fijngevoeligheid.
Laten wij bidden.
Voor gezinnen in crisis,
voor ouders en kinderen voor wie het samenleven moeilijk geworden is,
dat de Heer hun geest en hun hart ruim en ontvankelijk mag maken voor elkaar.
Laten wij bidden.
Voor gezinnen die geconfronteerd worden met huiselijk geweld,
dat de Geest van God hun kracht geeft om het onrecht te doen stoppen,
en moed om samen te zoeken naar een manier om zorgzaam met elkaar om te gaan.
Laten wij bidden.
- In de homilie: een uitdrukkelijk woord van waardering, bemoediging of hoop voor gezinnen.
- Een ontmoetingsmoment voor gezinnen, aansluitend op de zondagsviering – nu of in de komende weken – biedt aan gezinnen mooie kansen om elkaar in een gemoedelijke sfeer te ontmoeten. Het is een goede gelegenheid om gezinnen van dopelingen, eerstecommunicanten, vormelingen en trouwers uitdrukkelijk uit te nodigen.
Andere suggesties:
- Verras gezinnen of mensen die gezinnen ondersteunen met een mail of kaartje met een woord van waardering en bemoediging of met een wens of uitnodiging. Stuur samen met deze 'pluim voor gezinnen' ook de link mee naar de doe- en belevingstips over en voor 'thuis' (thuis.graagsamen.be).
Of plaats er een berichtje over op de website en/of via de socialemediakanalen van de parochie.
- Laat op de lokale bladzijden van Kerk&leven of via de website van de parochie een gezin aan het woord over hoe zij een thuis proberen te zijn voor elkaar en anderen, over hoe zij geloof handen en voeten geven in hun gezin, over de fundamenten waarop zij hun gezin en thuis bouwen, over sleutelwoorden die in hun gezin (zowel relationeel als in de opvoeding) belangrijk zijn. Hun getuigenis kan anderen inspireren.
- Ondersteun jonge gezinnen door een meter- of peterschap vanuit de parochie op te nemen. Zo kunnen gezinnen met jonge kinderen betrokkenheid en hartelijkheid ervaren van andere mensen of gezinnen in de geloofsgemeenschap. Hoe dit meter- en peterschap concreet wordt ingevuld, wordt het best afgetoetst in een gesprek tussen het gezin en hun meter en peter.
(Ter inspiratie: meter en peter zijn voor een koppel).