Deze werkvorm is ontwikkeld met het oog op de ondersteuning van trouwkoppels, maar ze kan even goed gebruikt worden voor koppels zonder trouwplannen of voor koppels die al een aantal jaren gehuwd zijn.
Het belangrijkste is dat koppels die samen door het leven gaan – en hun kinderen als die er zijn – betrokkenheid en hartelijkheid ervaren van andere koppels in de geloofsgemeenschap.
Koppels hoeven niet alleen te varen. Ze hebben het recht om omringd te worden door anderen die hen steunen en die hun relatie doen groeien. Als Gods naam betekent ‘Ik zal er voor je zijn’, dan kunnen we als geloofsgemeenschap God handen en voeten geven door er te zijn voor trouwkoppels in onze gemeenschap. Eén van de manieren om dit concreet vorm te geven, is een meter- of peterschap.
Koppels uit de geloofsgemeenschap – ongeacht hun leeftijd – kunnen meter en peter worden van een koppel dat gaat huwen. Hoe men dit meter- en peterschap invult, is volledig vrij en wordt het best persoonlijk ingevuld in een gesprek tussen het trouwkoppel en hun meter en peter. Elk koppel heeft immers andere noden en kan andere dingen bieden. Hier vind je enkele suggesties om een meter- en peterschap vorm te geven:
- Nodig het koppel uit bij je thuis voor een drankje en een hapje en peil naar wat ze nodig hebben, wat ze van jou verlangen.
- Speel informatie door van interessante activiteiten van de geloofsgemeenschap of de bredere kerkgemeenschap.
- Spreek af om samen naar een activiteit of viering van de geloofsgemeenschap te fietsen.
- Nodig hen uit om samen mee te helpen aan een activiteit van de geloofsgemeenschap: een kerstnamiddag voor kinderen, de voedselbank, een bezoek aan een woonzorgcentrum, een milieuproject, enzovoort.
- Indien gewenst, kan je inhoudelijk helpen bij de voorbereiding en de viering van hun huwelijk.
- Doe samen iets 'alledaags' en getuig met of zonder woorden hoe geloven ook daarin is verweven (en geen aparte bezigheid is). Bij een uitstapje bijvoorbeeld tonen de manier waarop je met elkaar omgaat, de zorg die je draagt voor de natuur, de mate waarin je rekening houdt met anderen, de aandacht voor een stiltemomentje, … hoe geloven in het dagdagelijkse leven bij jullie concreet vorm krijgt.
- Doe iets ludieks, iets met een knipoog: maak bijvoorbeeld een aftelkalender met leuke spreuken (tot de datum van hun huwelijk) en stuur die stukje bij beetje op.
- Doe eens een telefoontje om te horen hoe het gaat.
- Maak tijd voor een kop thee en een goede babbel. Vind hierbij een goed evenwicht tussen ‘het gastvrije aanbieden’ en ‘het alle vrijheid geven’. Het koppel mag natuurlijk niet het gevoel krijgen dat het gestalkt wordt. Anderzijds kan het zijn dat het jouw initiatief nodig heeft. Heb er oog voor hoe je dit het best aanpakt.
- Maak een symbolisch cadeautje voor hun huwelijk: een cadeautje dat jullie weg symboliseert, wat jullie samen tot dusver hebben meegemaakt.
- Probeer in hun huwelijksviering aanwezig te zijn.
- Wees ook na de huwelijksviering bescheiden aanwezig, doe eens een telefoontje en toets af in welke mate je geloofsgenoten kunt blijven op hun weg.
- Stop een kaartje in de brievenbus bij hun huwelijksverjaardag en bij de geboorte van een kind. Ook wanneer het contact wat verwatert – wat heel normaal is – kan dit een blijvende herinnering zijn aan jullie gastvrijheid en mee-leven met hen.
- Doe dit alles met aandacht voor wederkerigheid: mensen doen ook graag iets terug, al is het maar door iets te helpen repareren, eens chauffeur voor je te zijn, enzovoort.
Een meter- en peterschap is niet alleen maar ‘geven’. Je mag hierbij ook ‘ontvangen’.
Je leert nieuwe mensen kennen. Er is de vreugde die je kan ervaren in het contact met een jongere generatie. Misschien ben je getuige van een andere, verfrissende blik op datgene waar je als koppel mee bezig bent. Je ontvangt een concrete gelegenheid om God ‘handen en voeten te geven’. Je mag een gezicht geven aan de geloofsgemeenschap. En mogelijk ontvang je nog veel meer… we horen het graag van je!
Een kort vormingsfilmpje over ‘Meter en peter zijn voor een koppel’
Dit filmpje voor begeleiders maakt deel uit van de 7-delige vormingsreeks ‘Huwen doe je niet alleen’.