Kerk in Vlaanderen
Bisschoppenconferentie
De Bisschoppenconferentie is een overlegorgaan binnen de rooms-katholieke Kerk. Daarin zetelen alle Belgische bisschoppen en hulpbisschoppen. Samen bepalen ze het beleid van de Belgische kerkprovincie.
Op 22 juni 2023 werd Luc Terlinden door paus Franciscus benoemd tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Hij koos als bisschopsleuze Fratelli tutti.
ICL staat voor Interdiocesane Commissie voor Liturgie. Ze is verantwoordelijk voor de vertaling en uitgave van de liturgische boeken, organiseert overleg over het liturgisch beleid en ondersteunt de liturgische pastoraal. De ICL biedt concrete hulp en achtergrondinformatie over liturgie via de eigen website en verzorgt enkele tijdschriften: Homiletische suggesties, Liturgische suggesties en Zacheüs, Thuiskomen in de liturgie.
ICC staat voor Interdiocesane Commissie voor Catechese. De ICC ondersteunt de bisdommen in alle domeinen van de catechese: volwassenencatechese, catechumenaat, eerste verkondiging, initiatie- en sacramentencatechese, kerkopbouw… De commissie wordt voorgezeten door mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge.
Op de site van de Interdiocesane Commissie van het Permanent Diaconaat vind je algemene informatie: wat is een diaken, hoe kan je diaken worden? Verder word je op weg gezet naar de diakenwerking in de verschillende bisdommen.
Bisdommen
Het aartsbisdom Mechelen-Brussel is een van de Belgische bisdommen en tevens het aartsbisdom van de kerkprovincie. Het omvat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en 8 gemeenten van de provincie Antwerpen, incl. Mechelen.
Mgr. Jozef De Kesel werd op vrijdag 6 november 2015 aangesteld als aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel. Hij koos als bisschopsleuze ‘Vobiscum christianus’, dit betekent 'Met u ben ik christen'. Een jaar later werd Jozef De Kesel tot kardinaal gecreëerd.
Het aartsbisdom is opgedeeld in drie territoriale vicariaten: het tweetalige vicariaat Brussel, het Nederlandstalige vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, en het Franstalige vicariaat Waals-Brabant. De eerste twee hebben een eigen deelsite op Kerknet, de derde op Cathobel.
Het tweetalige vicariaat Brussel omvat het grondgebied van het Brussels gewest en behartigt haar pastorale zorg. Het vicariaat bestaat uit 4 decanaten en telt 9 gemeenschapskerken.
De huidige hulpbisschop van Brussel is mgr. Jean Kockerols (sinds 2011). Hij koos als bisschopsleuze ‘beati invitati ad cenam domini’ dit betekent ‘zalig zij die genodigd zijn aan de maaltijd van de Heer’.
Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen omvat het Vlaamse deel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, dit is de provincie Vlaams-Brabant en de Mechelse regio. Het vicariaat staat in voor de pastorale zorg in dit gebied in al zijn vormen. De vicariale diensten zijn ingedeeld in verschillende velden: territoriale pastoraal, catechese en geloofsverdieping, diaconie en caritas, jeugd, logistiek en materieel beheer (‘het tijdelijke’).
Het vicariaat is ingedeeld in 15 dekenaten. Een belangrijk proces is de vorming en begeleiding van pastorale zones, waarin een zoneploeg de motor is van de plaatselijke pastoraal. De huidige hulpbisschop van het vicariaat Vlaams-Brabant is mgr. Koen Vanhoutte. Hij koos als wapenspreuk 'Veni sancte Spiritus’, dit betekent 'Kom, heilige Geest.’
Het bisdom Brugge is een van de acht Belgische bisdommen. Het valt samen met de provinciegrenzen van West-Vlaanderen. Het bisdom telt 347 parochies, gegroepeerd in 12 dekenaten.
De huidige bisschop van Brugge is mgr. Lode Aerts (sinds 2016). Hij koos als bisschopsleuze ‘pretiosus in oculis suis’, dit betekent ‘Kostbaar in Zijn ogen’.
De Sint-Salvatorskathedraal in Brugge is de kathedraal van het bisdom.
Het bisdom Antwerpen is een van de acht Belgische bisdommen. Het omvat de provincie Antwerpen, behalve de kantons Duffel, Mechelen, Puurs en Willebroek (die behoren tot het aartsbisdom Mechelen-Brussel) en de gemeente Zwijndrecht (bisdom Gent). Het bisdom telt 2 vicariaten, 7 dekenaten, 25 pastorale eenheden en 8 federaties, 287 parochies en 9 kapelanijen.
De huidige bisschop van Antwerpen is mgr. Johan Bonny (sinds 2008). Hij koos als bisschopsleuze ‘Agnus pascet illos’, dit betekent ‘Het Lam zal hun herder zijn’. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is de kathedraal van het bisdom.
Het bisdom Gent is een van de acht Belgische bisdommen. Het omvat de provincie Oost-Vlaanderen, aangevuld met de Antwerpse gemeente Zwijndrecht. Het bisdom groeit naar 43 nieuwe parochiale eenheden, gegroepeerd in 10 dekenaten.
De huidige bisschop van Gent is bisschop Lode Van Hecke. Hij koos als bisschopsleuze ‘Cum Gaudio Spiritus Sancti’, dit betekent ‘In de vreugde van de Geest’.
De Sint-Baafskathedraal in Gent is de bisschopskerk.
Het bisdom Hasselt is een van de acht Belgische bisdommen. Het valt samen met de provinciegrenzen van Limburg. Het bisdom telt 309 parochies, gegroepeerd in 7 dekenaten.
De huidige bisschop van Hasselt is mgr. Patrick Hoogmartens (sinds 2004). Hij koos als bisschopsleuze ‘Non ut iudicet, sed ut salvetur’, dit betekent ‘Niet om te oordelen, maar om te redden’.
De Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt is de kathedraal van het bisdom.
Een legerbisdom zorgt voor de geestelijke ondersteuning van militairen. Dat gebeurt door legeraalmoezeniers. Sinds 1986 is de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk de kathedraal van dit bisdom, dat onder het gezag staat van aartsbisschop Jozef De Kesel.
Religieuzen
De URV verenigt, in verschillende deelgroepen, mannelijke en vrouwelijke Vlaamse religieuzen. De URV behartigt de belangen van de verschillende ordes en congregaties en vertegenwoordigt ze in tal van overlegorganen, zowel in kerk als maatschappij. De URV wil ook de waarde van een religieus leven in de maatschappij van nu blijvend onder de aandacht brengen.
Organisaties
Christelijke Cultuur Vandaag (CCV) biedt vormingscursussen en andere initiatieven voor volwassenen. Het wil mensen ondersteunen en begeleiden bij hun engagement in de kerk en samenleving, en bij hun persoonlijke geloofsweg. CCV wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als landelijk gespecialiseerde instelling rond het thema zingeving.
IJD, Jongerenpastoraal Vlaanderen, is de jeugdwerking binnen de kerk. IJD biedt jonge mensen een christelijk antwoord op hun zinvragen aan. IJD begeleidt onder meer 160 lokale jeugdgroepen en organiseert activiteiten, zowel voor leden van de groepen als voor individuele jongeren. Dit gaat van eenmalige initiatieven tot meerdaagse buitenlandse projecten. IJD is als jeugdwerkorganisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
De Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) biedt vanuit een christelijke inspiratie ondersteuning aan de diensten voor gezinspastoraal van de Vlaamse bisdommen. Ze organiseert voordrachten en studiedagen en zet projecten op over een christelijke kijk op de verschillende fases in een mensenleven: relaties, huwelijk, kinderen krijgen, rouwsituaties… IDGP beschikt over een gespecialiseerd documentatiecentrum.
Media
De Otheo-redactie bestaat uit een kernteam van professionals die aan de slag zijn als redacteur, designer, beeldredacteur, videoproducer of informatiearchitect. De Otheo-redactie ondersteunt ook de kerkelijke organisaties om hun boodschap zo goed mogelijk digitaal over te brengen. Hoofdredacteur is Koen Vlaeminck.
In onze online shop vind je een groot aanbod religieuze uitgaven: van bijbels over boeken tot kalenders. Je kan het aanbod doorzoeken via thema of type product, of de hele catalogus bekijken.
Het weekblad Kerk & Leven is een begrip in Vlaanderen. Elke woensdag valt het in 200.000 brievenbussen. Verankerd in de parochies, informeert het evenzeer over wereldkerk en samenleving.
Het christelijke opinieweekblad Tertio volgt en analyseert de actualiteit en voegt er duiding, opiniëring en inspiratie aan toe vanuit christelijk perspectief. Emmanuel Van Lierde is sinds de zomer van 2017 hoofdredacteur.