Toepassingen
De functies die gebruikers van het portaal toelaten verschillende handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld publiceren van inhoud, opzoeken van contactgegevens of verzamelen van inschrijvingen. Het beheren van een microsite gebeurt via deze toepassingen.
Microsites
Het portaal bestaat uit vele kleinere websites, we noemen ze microsites. Via zo’n deelsite publiceert een organisatie inhoud onder eigen naam. De inhoud biedt ze aan via de startpagina en navigatie van haar microsite.
Inhoud
Er zijn vier vormen van inhoud beschikbaar om te publiceren. Welke je kiest, hangt af van het soort informatie dan je wilt delen.
Artikels voor nieuwswaardige of praktische informatie. De pagina met inhoud kan bestaan uit tekst en beelden, eventueel aangevuld met video- en audiofragmenten. Gevorderde gebruikers manipuleren indien gewenst zelf de broncode (html, css, js).
Evenementen die men organiseert. Naast een vrije beschrijving bevat deze de inplanning en de locatie van het evenement. De beschikbare mogelijkheden komen verder overeen met deze bij artikels.
Banners om te verwijzen naar functionele pagina's binnen het Kerknet-portaal of inhoud buiten het portaal.
Collecties voor het creëren van gestructureerde overzichten waarin andere inhoud (artikels, evenementen, banners) op te nemen is. Deze verschijnen dan automatisch in een tabel.
Startpagina
Inhoud bied je vervolgens aan via de startpagina en de navigatie van je microsite. De startpagina is het middelpunt van de microsite en bevat de mozaïek, oftewel de etalage van iedere microsite.
Deze bestaat uit 9 tegels en verschijnt centraal op de startpagina. Een tegel bevat de tekst en (optioneel) foto van een artikel, evenement, banner of collectie die de bezoeker uitnodigen te klikken om de bijbehorende inhoud te raadplegen.
De mozaïek is in de eerste plaats bedoeld om tijdsgebonden (nieuwswaardige) informatie te delen. Je kan indien gewenst ook inhoud van andere microsites opnemen. Tenminste als de beheerders hiervan dit toelaten.
Er bestaat ook een mini-mozaïek met 3 ipv 9 tegels de mini-mozaïek. Deze is op te nemen onderaan bepaalde van je artikels. Het doel is om een stukje uit de etalage vanop je startpagina daar te herhalen. Zo moedig je bezoekers aan direct door te klikken naar andere inhoud op Kerknet, zonder dat ze eerst dienen terug te keren naar je startpagina.
Navigatie
We maken een onderscheid tussen de primaire en secundaire navigatie van een microsite. De samenstelling van de eerste gebeurt automatisch, terwijl je de tweede zelf volledig vrij instelt.
Primaire navigatie of de lijst van portaal-functies die je microsite gebruikt. Minimum bevat deze de link STARTPAGINA. Afhankelijk van de voor jouw microsite gebruikte mogelijkheden kunnen er automatisch meerdere extra links bijkomen: CONTACTEN indien je organisatie is opgenomen in het adresboek, KERKEN & VIERINGEN als er aan jouw organisatie kerken zijn gekoppeld, FORMULIEREN wanneer er voor jouw microsite minstens één formulier is geactiveerd.
Secundaire navigatie of de wegwijzer van iedere microsite, met als opzet het aanbieden van een index die linken naar de niet-tijdsgebonden (praktische) informatie bevat. De navigatie biedt de mogelijkheid om inhoud te groeperen, dit via hoofd- en subitems.
Het is mogelijk de secundaire navigatie ook op je artikels te tonen. Het is een exacte herneming van de navigatie zoals deze op de startpagina van de microsite verschijnt. Net zoals bij de mini-mozaïek kan een bezoeker zo verder surfen zonder steeds terug te moeten keren naar de startpagina.
Zoek
Het is voor de bezoeker mogelijk om de door de verschillende microsites gepubliceerde inhoud te doorzoeken. Tenzij de beheerder dit verhindert wordt alle inhoud automatisch opgenomen.
Er is een onderscheid tussen artikels, evenementen en organisaties, ieder met hun eigen filters. De overkoepelende zoekfunctie is terug te vinden in de portaal-navigatie. Ook de primaire navigatie van je microsite bevat de zoekfunctie. Hier werkt deze enkel op jouw inhoud.
Statistieken Als beheerder krijg je ook toegang tot de statistieken over het bereik en gebruik van jouw microsite(s). Voor de gekozen periode - gisteren, vorige week/maand/jaar, specifieke start- en einddata - zijn beschikbaar het aantal bekeken pagina's, aantal unieke gebruikers, gemiddelde duur bezoek, gemiddeld aantal pagina's per bezoek. Verder geven we het aantal bezoeken en unieke gebruikers ook nog per pagina mee. Ieder van de statistieken is als csv-bestand te downloaden of per mail te ontvangen. |