Trouwen, je relatie bestendigen voor het leven, is vandaag de dag meer dan ooit een bewuste keuze. Trouwen voor de kerk is dan een dubbele keuze.
Trouwen, je relatie bestendigen voor het leven, is vandaag de dag meer dan ooit een bewuste keuze. De keuze voor een kerkelijk huwelijk is dat des te meer.
In sommige situaties is een sacramenteel huwelijk niet mogelijk of niet aangewezen. Dan kunnen twee mensen vragen om Gods zegen over hun relatie.
Een kerkelijk huwelijk is een mooi en zinvol sacrament tussen man en vrouw. Er moet een burgerlijk huwelijk aan vooraf gaan. Trouwen voor de Kerk kan alleen als beide partners gedoopt zijn en nog niet eerder kerkelijk gehuwd waren. Een pastoor of diaken zal de huwelijksviering voorgaan. Je huwelijk wordt geregistreerd in het huwelijksregister van de parochie.
Wie wil trouwen voor de kerk, moet dat minstens 6 maanden vooraf aanvragen. Deze aanvraag gebeurt in de pastorale eenheid of federatie waar het huwelijk zal plaatsvinden. In de federatie Alken kan je hiervoor terecht bij E.H. Luc Michiels (0495/57.33.26°
Lees zeker ook volgende pagina: Ik wil... trouwen voor de kerk. Voor wie op een intensievere manier aandacht willen hebben voor hun relatie verwijzen hier graag ook naar Encounter Vlaanderen. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met duurzame relaties en communicatie, niet vanuit abstracte theorie, maar door het brengen van concrete getuigenissen om zo de deelnemers op weg te zetten naar een eigen, sterke ervaring. De website van Encounter Vlaanderen vind je op www.encountervlaanderen.be,
Het dekenaat Sint-Truiden organiseert voor koppels die voor de kerk willen trouwen tweemaal per jaar een huwelijksvoorbereiding. Dit gebeurt in de vorm van twee zinvolle, maar gezellige en ongedwongen gespreksavonden. We zijn blij dat de reacties op deze avonden erg positief zijn. De datums van deze voorbereidingsavonden waarop de verloofden verwacht worden zijn:
- 20 en 27 november 2024
- 21 en 28 mei 2025
- 19 en 26 november 2025
telkens van 19.30 tot 22.00 uur in de dekenij (Plankstraat 16 Sint-Truiden).
PRAKTISCH VERLOOP VAN EEN HUWELIJKSAANVRAAG
1.- Datum en kerk vastleggen
De eerste stap is: dag en uur reserveren in de kerk waarin jullie willen trouwen. Best ongeveer 6 maanden vooraf. In regel trouwen jullie in de parochiekerk van de jongen of van het meisje.
Willen jullie om één of andere reden toch in een andere kerk trouwen, dan krijgen jullie daarvoor de toestemming.
In de kerken van onze federatie worden de huwelijken ingezegend door onze priesters of diakens. Hebben jullie met een andere priester of diaken een sterkere band, kan ook afgesproken worden dat deze (mee) voorgaat in jullie viering.
Vul het aanvraagformulier in.
2.- Het huwelijksdossier en de ondertrouw
Aanvraag van het huwelijk bij E.H. Luc Michiels ontvang je van hem een antwoord met de contactgegevens van de priester of diaken die jullie huwelijk zal inzegenen.
Neem vervolgens met deze priester of diaken contact op om af te spreken voor de zogenaamde 'ondertrouw': dat is een kennismakingsgesprek waarbij ook gesproken wordt over jullie motivatie om met elkaar een kerkelijk huwelijk aan te gaan. (Kiezen jullie in vrijheid voor levenslange trouw in openheid voor kinderen die jullie gelovig willen opvoeden?) Tijdens dit gesprek wordt ook een huwelijksdossier ingevuld met administratieve gegevens, doopbewijzen, privacyverklaring en een samenvatting van jullie motivatie. Bij de ondertrouw moeten dus ook de doopbewijzen van de parochies waar jullie gedoopt zijn, aan het huwelijksdossier worden toegevoegd. Indien je niet weet waar jullie zijn gedoopt, neem dan contact op met de pastorij (Sabine Van Empten - secretariaat@kerkzijninalken.be)
3.- Praktische afspraken
De praktische afspraken met betrekking tot de huwelijksviering maak je met voorganger van jullie huwelijksviering en met de koster van de kerk waar jullie trouwen.
Welke muziek wordt gekozen? Live gezongen of CD's?
Hoe zit het met bloemen en versiering van de kerk (rode loper?)? We vragen om hierin niet te overdrijven. Denk eraan om ervoor te zorgen dat achteraf alles ook wordt opgeruimd! Het is wel fijn als eventuele bloemen op het altaar of vooraan in de kerk blijven staan.
4.- Inhoudelijke voorbereiding
Aan welke sessie van twee voorbereidingsavonden (november of mei) gaan jullie deelnemen?
Welke teksten kiezen jullie buiten de vaste teksten van elke huwelijksviering?
Maken jullie een boekje, begin er dan tijdig aan en laat het vooraf nalezen door de voorganger.
Hebben jullie suggesties voor de preek? Of willen jullie zelf het openingswoord doen?
5.- Wat kost een kerkelijk huwelijk?
Het tarief, dat door het bisdom is voorgeschreven, bedraagt 300 euro. Indien dit een probleem vormt, kan daarover gesproken worden...
Dit bedrag is een bijdrage aan de werkingskosten van de parochie, de federatie, het bisdom en de kerkraad. Ook de voorganger en de koster krijgen een vergoeding.