2 miljoen handtekeningen tegen executie van Rodney Reed

De 51-jarige Rodney Reed dreigt op 20 november terechtgesteld te worden wegens moord en verkrachting, maar er is gerede twijfel over zijn schuld.
10/11/2019 - 12:00
Gebed voor de afschaffing van de doodstraf
Gebed voor de afschaffing van de doodstraf ©Catholic Mobilizing Network to End the Use of the Death Penalty

Meer dan 2 miljoen mensen hebben een petitie ondertekend waarin gouverneur Greg Abbott van Texas opgeroepen wordt om de terdoodveroordeelde Rodney Reed geen dodelijke injectie te geven op woensdag 20 november. Reed verblijft al bijna 22 jaar in de dodencel. Volgens de ondertekenaars dreigt hij geëcuteerd te worden voor een misdaad die hij mogelijkerwijze niet heeft begaan. Zij verwijzen daarbij naar nieuw bewijsmateriaal dat doet twijfelen of hij de 19-jarige Stacey Stites heeft verkracht en vermoord.

Volgens recente getuigenissen is de kans groot dat de vrouw door haar verloofde van destijds, een blanke politieman, werd vermoord. Bovendien werd Reed destijds veroordeeld door een jury die uitsluitend uit blanken bestond. Daarom wordt aangedrongen op de herziening van een proces.

Eerder hadden ook al zuster Helen Prejean, bisschop Joe S. Vasquez van Austin (Texas) en het Katholieke Netwerk tegen de Doodstraf, maar ook prominenten als Oprah Winfrey, Rihanna, Meek Mill en Kim Kardashian gouverneur Greg Abbott opgeroepen om de executie van Rodney Reed af te gelasten. Bisschop Joe S. Vasquez schrijft dat er voldoende redenen zijn om aan de schuld van Rodney Reed te twijfelen. Deze terechtstelling dreigt het vertrouwen in onze rechtspraak ernstig aan te tasten. De internationaal gerenommeerde antidoodstrafactiviste zuster Helen Prejean, bij het brede publiek bekend van de film Dead Man Walking, voert al vier jaar actie voor de vrijlating van Rodney Reed.

Bron: National Catholic Reporter