Afscheidsmis voor langste gletsjer van Oostenrijk

Op 5 september wordt tijdens een oecumenische viering symbolisch afscheid genomen van de bekende gletsjer aan de Grossglockner.
26/08/2023 - 11:00
Op 5 september is er een afscheidsmis aan de grossglockner
Op 5 september is er een afscheidsmis aan de grossglockner ©Katholische Kirche Vorarlberg/Elisabeth Willi

De katholieke en protestantse kerken in Karinthië nemen op 5 september met de steun van de organisatie ‘Protect Our Winters Austria’ tijdens een bergmis symbolisch afscheid van de Pasterze-gletsjer aan de voet van de Grossglockner in het Mölltall. 

De bergmis zal plaatsvinden in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de wereld van de wetenschap, sport en politiek (met afgevaardigden van de groenen en sociaaldemocraten naast leden van de FPO). Het katholieke bisdom Gurk wordt vertegenwoordigd door Engelbert Guggenberger, de proost van de kathedraal van Gurk. De predikant Manfred Sauer zal de evangelische Kerk vertegenwoordigen. De Pasterze was tot voor kort met zijn 8,2 kilometer de langste gletsjer van Oostenrijk. Sinds 1856 is de omvang van de gletsjer al met meer dan de helft verminderd. Bovendien blijft hij aan een hoog tempo smelten. Daardoor is hij weldra niet langer de langste gletsjer van Oostenrijk. Tijd om symbolisch afscheid te nemen, zegt de Oostenrijkse kathedraalproost Engelbert Guggenberger.

Voor de gelegenheid wordt er een kist in ijs gemaakt. Die wordt bij het begin van de bergmis in processie tot aan het altaar gedragen. Aansluitend wordt met de lezingen en de preek de aandacht gevestigd op de sociale, economische en ecologische gevolgen van de klimaatverandering. Engelbert Guggenberger verduidelijkt dat het natuurlijk geen requiemmis in de strikte zin van het woord betreft. Deze bergmis wil aanwezigen aan het denken zetten over existentiële vragen en onze verantwoordelijkheid voor de schepping. “Dit gaat ook de kerk aan. Want als de gletsjers smelten dan heeft dat gevolgen voor iedereen.” 

Bron: Kathpress.at