Almaar meer kritiek op rockmuzikant Roger Waters (Pink Floyd)

Het coördinatiecomité voor joods-christelijke samenwerking vraagt de schrapping van de concerten van Roger Waters in Duitsland wegens antisemitisme.
10/04/2023 - 14:22
Roger Waters
Roger Waters ©Wikipedia

Het Duitse samenwerkingsverband van joods-christelijke verenigingen sluit zich aan bij de verontwaardiging  over de concerten van rockmuzikant Roger Waters, die volgens de overkoepelende vereniging worden gebruikt als een platform voor antisemitisme. 

Waters was medeoprichter en jarenlang frontman van de legendarische groep Pink Floyd. Door de jaren heen maakte hij nooit een geheim van zijn maatschappelijke en politieke engagement. Maar al sinds zijn vorige concerttour zorgt hij voor deining met zijn anti-Israëlische en soms ook ronduit anti-Joodse uitspraken. In zijn nieuwe tour komt daar volgens critici vanuit een vermoedelijk oprecht pacifisme ook nog eens symathie met Rusland bovenop. 

Vooral in Duitsland botsen de antisemitische uitspraken van Waters tijdens zijn concerten op groeiend protest. Zijn concert van mei in Frankfurt is inmiddels zowel door het stadsbestuur als door de deelstaatregering afgelast. Ook andere steden overwegen om dat te doen, op vraag van een aantal joodse en andere middenveldorganisaties. 

Geviseerd

Roger Waters zelf is fel verontwaardigd en vindt dat hij wordt geviseerd. Hij kondigt juridische stappen aan. Politici hebben niet het recht om artiesten en hun fans te intimideren en hun optredens te verbieden. Waters kondigt aan dat hij zijn strijd voor alle mensenrechten, inclusief het recht op vrije meningsuiting, zal voortzetten. De resterende, nog levende bandleden van Pink Floyd hebben zich inmiddels publiek gedistantieerd van de omstreden uitspraken van Roger Waters. 

Bron: Domradio