ARTE-documentaire klaagt misbruik van zusters aan

De schrijnende gevallen van misbruik zorgen volgens de Franse bisschoppen voor ontgoocheling, woede en een immens verdriet.
06/03/2019 - 11:52

Dinsdagavond was op de Frans-Duitse cultuurzender ARTE een documentaire te zien over het misbruik van vrouwelijke religieuzen door priesters. Aan de 97 minuten durende documentaire Religieuses abusées, l'autre scandale de l'Église (Gottes missbrauchte Dienerinnen) van Eric Quintin en Marie-Pierre Raimbault is maandenlang opzoekingswerk voorafgegaan. Een van de vele erg aangrijpende getuigenissen is die van Michèle-France, die getuigde hoe zij bijna 25 jaar lang werd misbruikt door de dominicaan Marie-Dominique Philippe (1912-2006), de stichter van de mannelijke en vrouwelijke gemeenschappen van Sint-Jan. Dat moest mij volgens hem helpen om de liefde van God te voelen, getuigde zij. 

Zuster Veronique Margron, de voorzitster van de Conferentie van Mannelijke en Vrouwelijkse Religieuzen van Frankrijk (CORREF), zag de voorbeschouwing en reageerde geschokt. Vooral omdat het in de reportage om een soort mensenhandel gaat. Onbegrijpelijk, zegt zij tegenover France Culture. Jarenlang is dat verborgen gebleven. Nu spreken wij. Ik zal nooit zwijgen, omdat ik wil dat ook anderen spreken.

De Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF) liet dinsdag in een verklaring weten erg geschokt te zijn. Zij zegt de ontzetting, het verdriet en de woede van de slachtoffers te delen.

Bekijk hieronder de documentaire online in het Duits of het Frans.

De documentaire besteedt ook aandacht aan het misbruik bij de van oorsprong Belgische congregatie Het Werk en de levensomstandigheden van vrouwelijke religieuzen in Afrika, die door priesters bijna tot slavernij worden gedwongen. Het onderzoek van ARTE bevestigt dat zusters die door priesters zwanger werden gemaakt tot abortus werden gedwongen, zoals eerder ook al paus Franciscus zelf heeft aangeklaagd. De Duitse misbruikspecialist Hans Zollner legt in de documentaire uit dat onder meer de kerkstructuren, waarin in het verleden uitsluitend geestelijken het voor het zeggen hadden, dit mee mogelijk hebben gemaakt.

Pas onlangs raakte bekend dat paus Franciscus de theoloog Riccardo Bollati, de vicesecretaris van de Internationale Theologische Commissie, heeft benoemd tot afdelingshoofd van de sectie Leerstellige Vragen bij de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij volgt Hermann Geibler, een priester van Het Werk, op die door Doris Wagner ervan beschuldigd werd haar in 2009 na een biecht seksueel te hebben benaderd. Geibler heeft die beschuldiging altijd ontkend, maar legde desondanks zijn taak bij de congregatie neer.

Bron: Arte/Ouest-France/Kathpress.at