Caritas helpt kwetsbare gezinnen in Haïti

Vele landelijke gebieden zijn volgens de katholieke hulporganisatie Caritas nog altijd onbereikbaar voor humanitaire hulp.
28/08/2021 - 13:42

Caritas Haïti laat weten dat zij voedselpakketten en noodhulp ter beschikking stelt van 2.000 kwetsbare gezinnen. Wij bezorgen hen voedsel, hygiënekits, drinkwater en kits met slaapzakken, maar ook tenten. En wij zullen hen later helpen met het herstel. Er worden ook sanitaire producten en geneesmiddelen verstrekt aan 15 lokale gezondheidscentra. Caritas stuurde eerder al verschillende hulpteams ter plaatse voor de verstrekking van medische zorg, onderdak en noodrantsoenen.

Duizenden woningen zijn als een kaartenhuisje in elkaar gezakt
Duizenden woningen zijn als een kaartenhuisje in elkaar gezakt ©Caritas International

‘Gebouwen als kaartenhuisjes in elkaar gestort’

De aardbeving heeft vooral het westen van het land getroffen, de bisdommen van Jérémie, Les Cayes en Nippes, waar de ploegen van Caritas aanwezig zijn, zegt Martine Haentjens, projectverantwoordelijke voor Haïti van Caritas International België. De steden werden erg zwaar geraakt. Gebouwen van meerdere verdiepingen zijn als kaartenhuisjes in elkaar gestort. Maar ook het platteland bleef niet gespaard. Zij bevestigt dat het vaak erg moeilijk is om afgelegen plattelandsgebieden te bereiken door de barslechte staat van de wegen. Bovendien is er dikwijls niet langer een telefoonnetwerk actief.

Infectieziekten

De humanitaire noden nemen dag na dag toe. De verwoestende impact van de aardbeving wordt nog veregerd door de hevige regenval, maar minstens evenzeer door de vele naschokken. Het ontbreekt duizenden gezinnen aan onderdak. Minstens 60.000 woningen werden vernield. 650.000 Haïtianen kampen met voedselonzekerheid. Volgens Caritas International België is er dringend nood aan voedsel, onderdak, gezondheidspaketten en het herstel van water- en sanitaire voorziening. De bevolking dreigt blootgesteld te worden aan infectieziekten, zoals cholera en Covid-19.

Bron: Caritas International België/Vaticannews.va

Wie de hulpverlening van Caritas International wil steunen kan een gift doen op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141, met de mededeling 4053 Haïti of online