Cyberaanval uit wraak voor uitspraak van paus over Rusland?

Oekraïne beschuldigt Rusland van een poging om de Vaticaanse computersystemen te hacken.
01/12/2022 - 18:52
Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek ©Vatican Media

De Vaticaanse media waren gisteren bijna de hele dag niet of slechts erg moeilijk bereikbaar. De portaalsite Vaticannews.va was pas na de middag opnieuw min of meer vlot bereikbaar, terwijl de storingen op de website van de Heilige Stoel (vatican.va) tot woensdagavond bleven duren. Ook andere websites, zoals die van de Vaticaanse Media, werden vertraagd of platgelegd. Vraag is of die storingen niet ‘toevallig’ opduiken kort na een uithaal van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne, die vooral in Moskou in slechte aarde zou zijn gevallen. Matteo Bruni, de communicatiedirecteur van de Heilige Stoel, bevestigt dat er een onderzoek is gestart naar de abnormale pogingen om toegang te krijgen tot de site. Volgens hem had de aanval geen impact op het e-mailverkeer van de medewerkers van het Vaticaan. Ook vandaag nog waren er problemen en was de website vatican.va quasi onbereikbaar. 

Red Delta

De websites van het Vaticaan werden in het verleden al vaker geconfronteerd met storingen. Zo was er volgens een rapport van een Amerikaans cybersecuritybedrijf in juli 2020 een Chinese cyberspionageaanval op de Vaticaanse websites. Chinese hackers van Red Delta konden toen dankzij malware verschillende keren inbreken op netwerken van het Vaticaan en de katholieke Kerk. De aanval gebeurde destijds om meer controle te krijgen over katholieke gemeenschappen in Hongkong en het Chinese vasteland. 

Europees Parlement

Ambassadeur Andri Yurash van Oekraïne bij de Heilige Stoel postte gisterenavond op Twitter een bericht waarin hij weinig twijfel erover laat bestaan dat de aanval dit keer afkomstig is van Russische hackers. Op 24 november 2022 was er overigens ook al een niet-opgeëiste cyberaanval op de site van het Europese Parlement (EP). Dat gebeurde toen twee dagen nadat het EP Rusland had uitgeroepen tot staatssponsor van terrorisme. Ook toen waren alle ogen gericht op Moskou.

Matteo Bruni liet zich gisteren niet verleiden tot overhaaste conclusies. Hij onderstreepte dat er geen zichtbare schade is aangericht en dat het onderzoek zijn gang gaat, zonder uitspraken te doen over de verantwoordelijkheid voor de aanval. 

Bron: I.Media/SIR