Dominicanen willen moederklooster in Toulouse redden

De stad Toulouse en de dominicanen slaan de handen in elkaar om een van de kostbaarste monumenten van zowel de predikheren als de stad te redden.
22/12/2018 - 10:37

Het stadsbestuur van Toulouse en de leiding van de dominicanen slaan de handen in elkaar om een van de oudste huizen van de stad, en tevens de bakermat van de predikheren te redden. De Spaanse stichter van de dominicanen Dominicus Guzmán richtte in 1215 op 45-jarige leeftijd in het Maison Seilhan een kleine gemeenschap van gelijkgestemden op om het Evangelie te verkondigen en de ketterijen te bestrijden.

Volgens de Fondation du Patrimoine, die ook verwijst naar de stichting van de Universiteit en het leven en werk van kerkvader Thomas van Aquino , een van de beroemdste dominicanen die in het klooster van Rangueil verbleef, is de geschiedenis van de dominicanen nauw verwant en onlosmakelijk verbonden met die van de stad Toulouse. Het verlies van het Maison Seilhann dat gebouwd is op de oude Gallo-Romeinse stadsmuur, zou onherstelbaar zijn. Maar het gebouw moet gerestaureerd worden. Daarvoor is dringend 30.000 euro nodig.

Vandaag wonen in het huis nog acht dominicanessen. Er is ook een klein museum gevestigd. Ook daarvoor is er volgens pater François Daguet nog eens minstens 10.000 euro nodig, alleen al voor de restauratie van twee schilderijen die illustratief zijn voor de iconografie in Occitanië.

Bron: La Croix