Einsteins brief over God verkocht voor 2,6 miljoen euro

In een brief die Albert Einstein een jaar voor zijn dood schreef, noemt hij godsdiensten een incarnatie van primitief bijgeloof.
05/12/2018 - 15:53
Albert Einstein
Albert Einstein ©Wikipedia

Een handgeschreven brief van Albert Einstein, de Duits-Amerikaanse natuurkundige van Joodse afkomst, heeft op een veiling van Christie’s een recordbedrag van 3 miljoen dollar opgebracht. Dat is dubbel zoveel als het veilinghuis in New York had verwacht. Einstein schreef de brief over God van anderhalve pagina in 1954, een jaar voor zijn dood. De beroemde wetenschapper schrijft daarin in het Duits enkele beschouwingen neer over wetenschap en geloof.

De toen 74-jarige Einstein is in zijn brief kritisch voor zowel de Bijbel als zijn eigen Joodse geloof. Het woord God is voor mij niets anders dan de uitdrukking en het product van menselijke zwakheden, schrijft hij. De Bijbel omschrijft hij als een verzameling van eerbiedwaardige, maar nog vrij primitieve legendes. Het Jodendom noemt hij zoals alle andere religies, een incarnatie van primitief bijgeloof.

In een Bijbelexemplaar van Einstein, dat vorige week bij Sotheby's te koop werd aangeboden maar waarvoor toen geen koper werd gevonden, omschrijft hij diezelfde Bijbel als een onuitputtelijke bron van levende wijsheid en troost.

Bron: Christian Today