Elisabeth van Dijon: een leven van overgave aan Gods liefde

De Franse Elisabeth van Dijon dreigde vergeten te worden, maar dankzij een wonder in ons land komt daar verandering in.
09/12/2016 - 15:02

De generatie van onze ouders en grootouders is nog goed vertrouwd met de zalige Elisabeth van de Heilige Drie-eenheid of Elisabeth van Dijon, de karmelietes die soms wel eens wordt beschreven als een zielsverwant van de heilige Teresa van Lisieux. Maar in tegenstelling tot de kleine Teresa dreigde de Franse karmelietes een beetje vergeten te worden. Eerder van de maand echter erkende paus Franciscus een wonder dat bovendien in België heeft plaatsgevonden.

De heilige in spe werd op 18 juli 1880 als de kapiteinsdochter Sabeth Catez geboren. Op latere leeftijd kiest zij voor de stilte en de eenzaamheid van de Karmel en op 11 januari 1903 legt zij haar geloften af. Getroffen door de toen ongeneeslijke ziekte van Addison sterft zij na een doodstrijd van negen maanden op 9 november 1906.

Zuster Rita van de Karmel in Vlamertinge: Elisabeth van Dijon was een jong meisje met veel talenten, dat net zo goed vandaag kon leven. Haar vele brieven illustreren haar fijngevoelig hart. Ze trok zich dikwijls terug in de mooie natuur en genoot met volle teugen van Gods schepping. In dit stille genieten ontdekte ze de goedheid en liefde van God, maar ze werd vooral geraakt door God die in haar verbleef. Voortdurende lofzang wou ze zijn en ze werd karmelietes. Als je God een plaats geeft in je leven, dan wordt het een liefdevolle aanwezigheid die je hele leven richt.  Moge Elisabeth van de Drie-eenheid voor jonge mensen een vriendin worden, die leert om diep gelukkig te zijn en die hen draagt in het dagelijkse leven.

Wonderbaarlijke genezing

Elisabeth van Dijon (1870-1906) werd op 25 november 1984 zalig verklaard dankzij de wonderbaarlijke genezing van Dom Jean Chanut, een monnik van de abdij van Cîteaux, die gebukt ging onder tuberculose aan de borststreek. Op 3 maart erkende ook paus Franciscus een wonder dat de weg vrijmaakt voor de heiligverklaring van de Franse karmelietes. Het gaat om de medisch onverklaarbare genezing van de Belgische Marie-Paul Stevens, een lerares van de school van de broeders Maristen in Malmédy.

Marie-Paul Stevens leerde op haar zeventiende Elisabeth van de Heilige Drie-eenheid kennen en werd naar eigen zeggen als het ware door een blikseminslag getroffen. Het betekende het begin van een lange geestelijke vriendschap. Vanaf mei 1997 kreeg de 39-jarige lerares steeds meer moeite met articuleren en kreeg gelijktijdig een speekseldysfunctie. Het immuunsysteem van haar lichaam raakte daarna steeds sterker aangetast door het Sjögrensyndroom.

Karmel van Flavignerot

Artsen vertelden dat er geen uitzicht was op beterschap en dat zij al op korte termijn zou sterven. Na enkele mislukte behandelingen ging zij regelmatig bidden tot de zalige Elisabeth van de Drie-eenheid in de karmel van Flavignerot, ten zuidwesten van Dijon. Op 2 april 2002 genas zij geheel onverwacht en onverklaarbaar, na een gebed in de kapel van de Karmel. Artsen spraken van een mysterie. De onverklaarbare genezing werd tussen 2012 en 2016 nog ettelijke keren kritisch door artsen en medische commissies bestudeerd voordat zij uiteindelijk op 3 maart ook daadwerkelijk als wonder werd erkend.

Het is nog niet bekend wanneer de heiligverklaring van Elisabeth van Dijon zal plaatsvinden.