Ethiopië: Ontvoerde salesianen opnieuw vrij

De salesianen van Don Bosco zijn vrijgelaten, maar enkele medewerkers, die afkomstig zijn uit de noordelijke Tigrayregio, blijven aangehouden.
16/11/2021 - 09:00
De salesiaanse missie in de hoofdstad van Tigray, Macallè
De salesiaanse missie in de hoofdstad van Tigray, Macallè ©ANS

Afgelopen maandag is door het generalaat van de salesianen van Don Bosco in Rome bevestigd dat de priesters en medewerkers van de congregatie, die vorige week door de politie werden gearresteerd in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, tijdens het weekend zijn vrijgelaten. Het gaat om de religieuzen en de meeste medewerkers. Maar volgens onze informatie blijven nog enkele andere medewerkers, die afkomstig zijn uit de Tigray-bevolkingsgroep, aangehouden, zegt generale overste Don Angel Artime.

Tijdens een inval van de politie in het Provinciale Bureau van de Congregatie van Don Bosco in Addis Abeba werden op 5 november 2021 veertien salesiaanse priesters en een 20-tal leken gearresteerd. Een van hen was de regionale overste van de salesianen in Ethiopië, Hailemariam Medhin Tesfay, maar ook verschillende vrijwilligers van het internationale salesiaanse vrijwilligerswerk VIS. De overheid verdacht hen van hulp aan de Tigray-regio, omdat de salesianen vanuit het buitenland fondsen ontvingen voor ontwikkelings- en sociale projecten.

Volgens generale overste Don Angel Artime komt de vrijlating er na onderhandelingen en ná de betaling van een borgtocht voor de vrijlating van alle salesianen en enkele leken, inclusief diegenen die betrokken waren bij de salesiaanse internationale vrijwilligersdienst. Volgens de Ethiopische provinciale vicaris, Ignacio Jose Laventure Otegui, zijn de vrijgelaten gijzelaars erg moe, maar verkeren zij in een goede gezondheid. Hij kondigt nog aan dat de salesianen, die sinds 1975 in het land actief zijn, vastbesloten zijn om hun humanitaire inspanningen in onder meer in het onderwijs voort te zetten.

Bron: ANS/Kathpress.at