Ex-ZDK voorzitter: ‘Waarom wachten met wijding gehuwde mannen?’

Volgens Thomas Sternberg heeft het geen enkele zin om nog tientallen jaren te wachten met de volgens hem logische priesterwijding voor ‘viri probati’.
17/08/2023 - 12:24
Thomas Sternberg
Thomas Sternberg ©Zdk

Thomas Sternberg, de voormalige voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), heeft een opmerkelijk pleidooi gehouden om viri probati, gehuwde mannen met een diep geloof en onberispelijke levensstaat, tot priester te wijden. Volgens de gewezen christendemocratische politicus moeten de Duitse bisschoppen die stap durven te zetten, zelfs als zij daarvoor geen toestemming hebben van de Heilige Stoel. Sternberg:

‘Ik vraag mij af wanneer bisschoppen eindelijk de moed hebben. Wij kunnen niet blijven wachten op Rome.’

Sinds 1990 is het aantal priesterwijdingen in Duitsland met 85 procent gedaald. Daardoor is het tekort aan priesters in Duitsland volgens hem nu ‘buitengewoon dramatisch’.  

Sternberg reageert op de uitspraak van de Australische aartsbisschop van Brisbane, Mark Coleridge. Die pleitte er gisteren voor om getrouwde mannen uit de gelederen van de Australische aboriginals tot priester te wijden: ‘Het verplichte celibaat is cultureel gezien volkomen vreemd aan de Aboriginals.’


‘Nog 50 jaar’

Sternberg pleit er nu op zijn beurt voor om speciaal geselecteerde diakens die theologisch degelijk zijn geschoold tot priester te wijden. De voormalige ZDK-voorzitter meent dat er een pastorale urgentie is om deze drastische stap te zetten. Sternberg zegt dat er in bepaalde kringen van het Vaticaan sprake is van ‘halsstarrigheid en bekrompenheid’.

Hij sluit het zelfs niet uit dat het nog vijftig jaar zal duren voordat deze logische stap eindelijk wordt gezet: ‘En toch is het voor iedereen duidelijk dat het waarborgen van de viering van de eucharistie voor de gelovigen veel belangrijker is dan het naleven van de discipline voor de manier van leven van priesters.’

Overigens kunnen bekeerde evangelische of anglicaanse predikanten met een gezin nu al katholiek priester worden. 

Bron: KNA/Katholisch.de