Frank De Coninck (Caritas International) gaat voor duidelijkheid

De nieuwe voorzitter wil de missie, waarden en inspiratiebronnen van Caritas International duidelijk definiëren.
05/08/2017 - 17:21

De algemene vergadering van Caritas International heeft Frank De Coninck verkozen tot voorzitter. Frank was sinds 2010 al voorzitter van Caritas in Belgium, de koepel van de Caritasorganisaties in België. 

Caritas International is dus geen onbekende voor de ervaren diplomaat. Bovendien liggen de actieterreinen van de hulporganisatie (noodhulp en ontwikkeling, asiel en migratie) hem nauw aan het hart na een diplomatieke carrière, onder meer als Belgisch ambassadeur in Rwanda en Congo en bij de Heilige Stoel (2006-2010).

Frank De Coninck is  (groot-)vader van een groot gezin en gepensioneerd, maar hij is nog steeds zeer actief: bij zij pensioenstelling in 2010 tot 2016 was hij Speciaal Gezant voor Centraal Afrika van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zijn visie en de uitdagingen voor Caritas International? Ik denk dat onze organisatie verder moet nadenken over haar essentie, haar waarden en haar inspiratiebronnen. Ze liggen aan de basis van ons werk en bepalen de boodschappen die we willen verspreiden. Wij werken in een aantal domeinen waarin ook andere organisaties actief zijn, organisaties waarmee we trouwens goed samenwerken. Ik denk dat het goed is om onze specificiteit verder uit te klaren, na te denken over hoe we onszelf zien en hoe we onszelf definiëren. 

(lees verder onder de video)

Wij worden eveneens geconfronteerd met de uitdagingen die een gewijzigd overheidsbeleid met zich meebrengt. Bijgevolg moeten wij een aantal aspecten van onze opvang van vluchteling en asielzoekers aanpassen: een delicate zaak die de nodige aandacht en opvolging vraagt. Om deze doelstellingen te bereiken, zal ik met de verschillende bestuursorganen van Caritas werken. Ik ben onder de indruk van het dynamisme en de motivatie van de collega’s en van het personeel dat ik ontmoet heb!

Frank De Coninck volgt in zijn nieuwe functie Michel Verhulst op, die na negen jaar de fakkel doorgeeft. Hij blijft zich inzetten voor Caritas als nieuwe voorzitter van Caritas in Belgium.

Bron: Caritas International