Frankrijk: vandalen viseren gebedsplaatsen

Op nauwelijks een week tijd werden vier Franse kerken het doelwit van vandalen.
13/01/2022 - 10:00
De basiliek van Saint-Denis
De basiliek van Saint-Denis ©Basilique Saint-Denis

Sinds de start van het nieuwe jaar wordt een opvallende stijging genoteerd van vandalisme tegen gebedshuizen in Frankrijk. Meest opmerkelijke doelwit is de Saint-Deniskathedraal in de gelijknamige Parijse voorstad, waar de Franse koningen begraven liggen. De politie slaagde erin om er vorige week een jonge man aan te houden die er ramen had stukgegooid en beelden op de grond had geduwd. De arrestatie was volgens rector Jean-Christophe Helbecque mogelijk dankzij een vrijwilliger van de kathedraal. In de nacht van 2 op 3 maart 2019 waren ook al het orgel en twee glas-in-loodramen van de kathedraal beschadigd. 

In hetzelfde bisdom Saint-Denis waren in de nacht van maandag op dinsdag eerder deze week ook al de Saint-Pierrekerk in Bondy en de Saint-Germain-l'Auxerroiskerk in Romainville het doelwit van vandalen. Daar werd het tabernakel vernield en de inhoud ervan gestolen. Rector Helbecque ziet daarin een aanwijzing dat het niet om louter vandalisme gaat. In de Saint-Germainkerk in Vitry-sur-Seine, in het bisdom Créteil, was er vorige week donderdag een gelijkaardig incident.

Aanvallen tegen en vandalisme in kerken zijn blijkbaar een terugkerend fenomeen in Frankrijk. Maar die incidenten halen slechts zelden het nieuws. De Franse priester Gautier Mornas, de verantwoordelijke van de Commissie Sacrale Kunst van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF), bevestigt dat dit een trend is die al enkele jaren aanhoudt. Hij benadrukt wel dat het aantal dergelijke incidenten min of meer constant blijft. Hij vermoedt dat er sinds de brand in de Parijse Notre-Damekathedraalbij de Franse bevolking in het algemeen, ook bij niet-katholieken, een veel grotere gevoeligheid en bezorgdheid zijn gegroeid voor het behoud van het religieuze erfgoed in Frankrijk. 

Bron: Vaticannews.va