Groen licht voor restauratie Oude Abdij Drongen

De Oude Abdij van Drongen kan starten met de restauratie van daken en de gevels van de dwarsvleugel.
31/05/2021 - 15:57
De Oude Abdij in Drongen
De Oude Abdij in Drongen ©Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed maakt 543.066,96 euro vrij voor de inmiddels al vijfde fase van de restauratie van de Oude Abdij van Drongen. Minister Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed: De Oude Abdij van Drongen is geëvolueerd van een bezinningscentrum naar een bezinnings- en congrescentrum. Het enorme complex, gelegen in een groene oase vlak bij het historisch centrum van Gent, onderging al verschillende restauratiefasen.

De daken en de gevels van de dwarsvleugel en de C-vleugel van de Oude Abdij van Drongen worden gerestaureerd. Ook het interieur van de vleugels wordt aangepakt. Later zal het in de Gentse binnenstad gevestigde Sint-Barbaracollege de Oude Abdij als satellietafdeling gebruiken. De school barst immers uit haar voegen. Het prachtige monument kent op die manier een mooie herbestemming als congrescentrum, onderwijsgebouw en groene bezinningsplek, zegt minister Diependaele. Door de herbestemming van de abdijsite zet het project ook in op een duurzaam hergebruik van deze erfgoedsite.

De Oude Abdij van Drongen is sinds 1998 beschermd als monument. Het ontstaan van de abdij is onduidelijk. Zeker is dat er in de loop van de twaalfde eeuw een volledig zelfstandige en volwaardige norbertijnerabdij was uitgebouwd in Drongen. In 1566 werd door de beeldenstormers grote schade aangericht. Bijna honderd jaar later werd de eerste steen van een nieuwe abdij gelegd. In 1804, tijdens de eerste industriële revolutie, bracht Lieven Bauwens zijn tweede katoenspinnerij naar deze abdij. De weefgetouwen stonden in de huidige pandgangen. De fabriek sloot in 1811 en de abdij werd in 1836 verkocht aan de jezuïeten die er hun noviciaat vestigden.

De Oude Abdij heeft waardevolle en merkwaardige interieurs, onder meer de fraaie neogotische kapel. Die is uitzonderlijk rijk versierd met glas-in-loodramen en muurschilderingen. De bijhorende uitgestrekte kloostertuin is geïnspireerd op de Engelse landschapstuin, met omvangrijke beboomde grasvelden en verschillende diverse wandelpaden. Vandaag is de Oude Abdij een bezinnings- en conferentiecentrum. Het complex heeft enkele woongelegenheden, o.a. voor een inwonende jezuïetencommunauteit, en er worden kantoren verhuurd. De neogotische kapel is bij uitstek geschikt voor lezingen en kleine concerten. Jaarlijks ontvangt de abdij 30.000 genodigden.