Hasseltse Lod Lavki scouts op bedevaart naar Lourdes

Zondagmorgen vertrekken 130 leden van de Hasseltse Lod Lavki scouts op bedevaart naar Lourdes gevolgd door een bergkamp in Spanje.
15/07/2017 - 10:20
De Lod Lavki scouts uit Hasselt
De Lod Lavki scouts uit Hasselt ©Lod Lavki Hasselt

Op zondagochtend 16 juli vertrekt een 130-tal leden van de Lod Lavki scoutsgroep uit Hasselt naar Lourdes. De groep werd in 1921 opgericht door Lodewijk Van Winkel, priester-leraar op het Sint-Jozefscollege van Hasselt, beter gekend onder zijn schrijversnaam Lod Lavki.

Trouw aan de belofte van haar stichter trekt de Lod Lavki groep sinds 1926 elke zeven jaar, tijdens de Virga Jesse Feesten in Hasselt, naar de bekende bedevaartsplaats Lourdes. Enkel in 1940 moest omwille van de oorlogsomstandigheden afgezien worden van de pelgrimstocht. Deze dertiende Lourdestocht onder leiding van groepsaalmoezenier Etienne Quintiens en groepsleiders Jasper Lambrechts en Andries Bots wordt gevolgd door een kamp in de Spaanse Pyreneeën in San Juan di Plan.

In Lourdes willen de Hasseltse scouts zich vanuit hun scoutsideaal ten dienste stellen van zieken en bedevaarders van de diocesane bedevaart van de bisdommen Hasselt en Antwerpen: 200 pelgrims waarvan een tachtigtal hulpbehoevenden. De scouts verblijven in het Village des Jeunes waar ze samen met jongeren uit andere landen kamperen.

Daarna gaat de tocht naar Spanje voor een bergkamp met een erg gevarieerd programma zoals bergtochten, rafting, canyoning en een heus avonturenpark. Ook vinden we het belangrijk de lokale bevolking te ontmoeten en deel te nemen aan het lokale gemeenschapsleven, met vieringen en uitstappen in nabij gelegen stadjes als Bielsa of Ainsa.

Op zaterdag 15 juli om 13.45 uur verzamelen alle scouts op de speelplaats van het Virga Jesse College aan de Stadsomvaart. Vandaar stappen ze samen naar de zendingsviering in de basiliek. De gebedsviering waarop ook de ouders en vrienden uitgenodigd zijn, begint om 14.30 uur. Zondagmorgen om 4 uur trekt de karavaan met 2 bussen en een vrachtwagen richting Lourdes.