Hekserij in opmars in VS

De VS tellen een erg snel groeiende heksengemeenschap, die intussen groter is dan de aanhang van vele christelijke kerkgemeenschappen.
13/10/2018 - 12:23

Volgens recente studies tellen de VS sinds de millenniumwissel VS een sterk groeiende gemeenschap van mensen die zichzelf als heks of beoefenaar van heksenpraktijken bestempelen. De trend gaat hand in hand met de dalende belangstelling voor geïnstitutionaliseerde godsdiensten en de sterke opmars van (pseudo)spiritualiteit, astrologie, heksencultuur en alternatieve esoterische praktijken.

Vele opvattingen en praktijken van wicca's en andere heidense religies werden commercieel in de wellness- en schoonheidsindustrie gerecupereerd. Quartz

Voorstanders van een terugkeer naar de voorchristelijke heidense praktijken worden makkelijkheidshalve als aanhangers van wicca omschreven. Dat is een westerse religieuze beweging uit het midden van de 20ste eeuw die ontstaan is in de VS en het Verenigd Koninkrijk en zich laat inspireren door voorchristelijke tradities uit Ierland, Schotland en Wales. Wicca wil naar eigen zeggen de vrije gedachte en de wil van het individu stimuleren en aanhangers willen de aarde en natuur beter leren kennen en begrijpen. Dat gaat hand in hand met een grote belangstelling voor planten en natuur en het beoefenen van kruidengeneeskunde. (vervolg van het artikel onder de afbeelding)

 

Expo heksen in Brugge
Expo heksen in Brugge ©Philippe Keulemans

In 1990 schatte het Trinity College in Connecticut hun aantal in de VS op ongeveer 8.000. In 2008 was dat cijfer al opgelopen tot 340.000 beoefenaars. Volgens de meest recente telling, van het onderzoeksbureau Pew uit 2014, is de groep wicca of (moderne) heidenen goed voor 0,4 procent van de Amerikaanse bevolking, of 1 tot 1,5 miljoen mensen. In 2011 werden er in het Verenigd Koninkrijk 12.000 aanhangers geteld.

De opvattingen zijn heel verscheiden. Zij zijn een mix van feminisme, mystiek, yoga, meditatie, mindfulness en new-agespiritualiteit. Heksen hebben ondertussen ook volop hun intrede gedaan op sociale media, vooral dan op Instagram. Sommigen zoals de Hoodwitch, een heks met 329.000 volgers, is intussen via Instagram uitgegroeid tot een influencer.

Bron: Christian Post/Quartz