Herziening Humanae Vitae? ‘Een misverstand’

Het Joannes Paulus II Instituut in Rome stipuleert dat er een studiegroep werd opgericht, geen werkgroep die aanpassingen voorbereidt.
31/07/2017 - 15:09

Dinsdag werd de 49ste verjaardag herdacht van de publicatie van de pauselijke encycliek Humanae Vitae. De encycliek, die kunstmatige geboorteplanning afwijst, veroorzaakte destijds zoveel opschudding dat paus Paulus VI (foto) tijdens het decennium daarna geen encycliek meer publiceerde.

In het Amerikaanse tijdschrift Crux rekent journaliste Inés San Martín af met geruchten dat de paus en aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, een werkgroep hebben opgericht voor een herinterpretatie of zelfs herziening van de encycliek. Die werkgroep zou worden geleid door Gilfredo Marengo, een professor Theologische Antropologie van het Joannes Paulus II Instituut in Rome.

De journaliste contacteerde Marengo, maar die zei dat er sprake is van een misverstand. Met enkele collega’s heb ik een studiegroep gevormd. Maar dat heeft niets te maken met een herziening van de encycliek. Wij bestuderen slechts de archieven en documenten uit die tijd om het ontstaansproces van de encycliek te begrijpen.

We houden een historisch-kritisch onderzoek, maar ook niet meer dan dat.

Bron: Crux