Hospitaalschip Global Mercy op weg naar ons land (video)

Het schip zal eind augustus aanmeren in de haven van Antwerpen en het wordt vanaf 2022 voor het eerst ingezet voor Senegal.
19/05/2021 - 14:46

Volgens de internationale hulporganisatieMercy Ships heeft het nieuwe hospitaalschip Global Mercy de laatste proefvaarten met succes doorstaan en wordt het schip in het voorjaar van 2022 voor het eerst voor de kusten van Senegal ingezet. Het zet in juli koers naar ons land, waar het in augustus dankzij Port of Antwerp zal aanmeren in de haven van Antwerpen. Daar zal het zijn nieuwe bemanning verwelkomen en worden medische apparatuur en computersystemen geïnstalleerd.

Het schip vaart in 2022 naar Dakar, zijn eerste Afrikaanse thuishaven, voor een eerste missie in Senegal.

Het hospitaalschip beschikt over zes operatiekamers en 200 ziekenhuisbedden. Daarmee kan de ngo Mercy Ships, die ernaar streeft om gezondheidszorg gratis aan te bieden en om chirurgische zorg in de allerarmste landen ter wereld mogelijk te maken, de capaciteit van haar missie in Afrika verdubbelen.

 

Global Mercy is het grootste ziekenhuisschip ter wereld
Global Mercy is het grootste ziekenhuisschip ter wereld ©Mercy Ships

Meer dan 93 procent van de bevolking van Afrika bezuiden de Sahara heeft geen toegang tot veilige en snelle chirurgische zorg.

Het nieuwe hospitaalschip Global Mercy, dat werd gebouwd op de Tianjin Xingang scheepswerf in China, is 174 meter lang en 28,6 meter breed. Het weegt 37.000 ton bruto. Het zal in zijn ziekenhuisafdeling van 7.000 m² over zes operatiekamers, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken beschikken. Er is plaats voor 950 personen, onder meer 641 bemanningsleden uit de hele wereld, waaronder chirurgen, matrozen, koks, leerkrachten en elektriciens.

De artsen zullen zich onder meer toeleggen op het verwijderen van tumoren, de behandeling voor een hazenlip of brandwonden, oogheelkunde, orthopedie en bevallingen. Global Mercy zal ook voorzien in de opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika.