Ierse zuster wordt voorzitter van vrouwelijke religieuzen

De Ierse vicevoorzitter van de UISG is verkozen tot nieuwe voorzitter van het overleg van vrouwelijke religieuzen wereldwijd.
21/09/2023 - 12:15
De Ierse zuster Mary Barron
De Ierse zuster Mary Barron ©UISG

De hogere oversten van religieuze orden en congregaties in de hele wereld hebben de Ierse zuster Mary Barron, de algemene overste van de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Apostelen, verkozen tot nieuwe voorzitter van UISG. Zij zal de unie al minstens tot mei 2025 leiden. De Ierse zuster was de voorbije jaren vicevoorzitter van de Internationale Unie van Vrouwelijke Religieuzen (UISG). Zij volgt zuster Nadia Coppa asc. op. De Argentijnse zuster Graciela Francovig, overste van de zustercongregatie van de Hijas de Jesús, is verkozen tot vicevoorzitter van de UISG. 

De Ierse zuster vertelde bij haar aantreden dat zij als nieuwe internationale overste mee de missie van zusters wereldwijd ten dienste van God wil helpen bevorderen en vooral bij die volkeren die vaak het meest vergeten worden door de samenleving. Vooruitkijkend naar de komende bisschoppensynode in Rome voegde zij er nog aan toe: ‘De oproep tot synodaliteit is in deze tijd bijzonder sterk en belangrijk voor het godgewijde leven. Terwijl de mondiale Kerk zich voorbereidt op de komende synode in Rome, is het een groot voorrecht om als president van UISG aan de synode te kunnen deelnemen.’ 

De Ierse zuster was de voorbije decennia vooral als missionaris in Nigeria en Oost-Afrika actief. Zij legde zelfs haar eeuwige geloften af toen zij missionaris was in Tanzania. Naar eigen zeggen zette zij zich al die jaren vooral in bij jongeren en opdat vrouwen in hun lot zelf in handen zouden nemen. Later keerde zij terug naar Ierland en coördineerde er projecten van verschillende zustercongregaties. In mei 2019 werd zij lid van de bestuursraad van de UISG en in mei 2022 werd zij ook verkozen tot vicevoorzitter van het overlegorgaan van vrouwelijke religieuzen wereldwijd. 

Bron: UISG