Kardinaal Czerny ontroert met persoonlijk getuigenis in Auschwitz

Door herinneringen op te halen uit zijn jeugd gaf kardinaal Michael Czerny s.j. een heel speciale betekenis aan de Edith Steinherdenking in Auschwitz.
14/08/2022 - 12:38
Kardinaal Czerny in het Oekraïense grensstadje Berehove (Beregov)
Kardinaal Czerny in het Oekraïense grensstadje Berehove (Beregov) ©Vatican Media

De Canadese curiekardinaal en jezuïet Michael Czerny (76), prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, heeft deze week met een persoonlijk getuigenis in Auschwitz een extra dimensie toegevoegd aan de herdenking van de 80ste verjaardag van de dood van de heilige Edith Stein, de Duits-joodse filosofe die later toetrad tot de karmelietessen en in 1942 naar het beruchte nazikamp werd gestuurd. 

Michael Czerny werd in 1946 geboren in Brno, in het voormalige Tsjechoslowakije. Hij getuigde dat hij de zoon is van een moeder die katholiek is geboren en getogen, maar afkomstig is uit een joods gezin. Zij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen en naar een concentratiekamp gestuurd, net als de katholieke vader van Czerny omdat hij weigerde van haar te scheiden. Zijn grootvader stierf in een concentratiekamp, zijn grootmoeder stierf kort na de bevrijding aan tyfus en twee ooms werden vermoord in dwangarbeiderskampen.

Kardinaal Lustiger

Kardinaal Czerny deed iets wat kardinalen zelden in het openbaar doen: hij sprak over zichzelf. Daarmee maakte hij de herinnering aan de dood van Edith Stein plots heel tastbaar en concreet. Hij plaatste zich ook in de traditie van de legendarische Franse kardinaal Jean-Marie Lustiger, die werd geboren als Aaron Lustiger en opgroeide in een joods gezin. Kardinaal Lustiger zou later een voortrekkersrol vervullen in de dialoog tussen het jodendom en de katholieke Kerk. Samen met onze landgenoot kardinaal Godfried Danneels bemiddelde hij destijds in de internationale commotie over de bouw van een karmelietessenklooster binnen de omheining van Auschwitz. 

De betekenisvolle details in het verhaal van kardinaal Czerny maakten duidelijk waarom hij een speciale gevoeligheid voelt voor de erfenis van de Holocaust. Het helpt ook de passie te verklaren die hij voelt voor lijdende medemensen. Daardoor werd hij op verschillende momenten in zijn ‘carrière’ een fel pleitbezorger van slachtoffers van mensenrechtenschendingen, aids-slachtoffers en migranten en vluchtelingen.

Lees en beluister het integrale verslag van Crux-reporter Inés San Martín over het bezoek van kardinaal Czerny aan Auschwitz.

Bron: Crux