Kardinaal Marx bepleit debat over viri probati

De Duitse kardinaal Reinhard Marx meent dat de tijd is aangebroken om het priesterschap voor viri probati open te stellen.
05/12/2020 - 00:00
Kardinaal Marx
Kardinaal Marx ©Philippe Keulemans

De Duitse kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München-Freising, heeft dit weekend gepleit voor een bezinning en een debat over nieuwe manieren voor toegang tot het priesterschap. Volgens Marx mogen wij dit debat niet uit de weg gaan. Concreet pleit hij ervoor om viri probati, gehuwde mannen met een diep geloof en onberispelijke levensstaat, tot priester te wijden. De kardinaal meent dat ook de paus deze mogelijkheid overweegt, maar gaat er ook van uit dat er hiervoor geen impuls van Rome valt te verwachten.

Ook de wijding van vrouwen moet volgens hem aan bod komen. Maar tegelijk vertelde hij dat hij op dit vlak weinig beweging ziet. Van de onderzoekscommissie van de paus naar diaconessen is er nauwelijks nieuws. De kardinaal kondigt alvast aan dat hij van plan is om in het eigen bisdom te experimenteren met nieuwe vormen van kerkelijk leiderschap. Maar dat mag niet ten koste gaan van de rol of taak van de priesters.

Bron: DBK/Kathpress.at