Koptisch-orthodoxe patriarch verwerpt geweld tegen vrouwen

De leiding van de Koptisch-orthodoxe Kerk spreekt zich uit voor ‘het Bijbelse principe van gelijkheid tussen de seksen’.
22/04/2021 - 10:00
De koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros
De koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros ©OSR/SIR

De Koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros heeft een nota ondertekend waarin besnijdenis, gedwongen huwelijken, verbod op onderwijs en seksueel geweld tegen vrouwen streng worden afgekeurd. Patriarch Tawadros roept zijn koptische geestelijken daarin op zich daadwerkelijk in te spannen een ​​einde te maken aan elke vorm van geweld tegen vrouwen.

Het christendom staat haaks op alle vormen van geweld tegen vrouwen, ongeacht of dit geweld fysiek, verbaal of moreel is, zegt het rapport van het Koptisch-orthodoxe Culturele Centrum (COCC), dat aan de basis ligt van de nota. Daarin worden alle schadelijke praktijken veroordeeld die (kunnen) leiden tot lijden voor vrouwen of een aantasting van hun rechten en waardigheid.

Het rapport veroordeelt in Egypte nog altijd verspreidde praktijken zoals vrouwenbesnijdenis, kinderhuwelijken en gedwongen huwelijken, het ontzeggen van onderwijs aan meisjes, discriminatie van vrouwen in het erfrecht, seksuele intimidatie op straat, op het werk of plaatsen van studie, verkrachting en seksuele uitbuiting zoals huwelijken door minderjarigen en mensenhandel.

Bron: ORF/KNA