Kritiek van politie van Jeruzalem op kerkleiders

De politie van Jeruzalem verwijt de kerkleiders dat zij olie op het vuur gieten, terwijl er nog een onderzoek wordt gevoerd. 
17/05/2022 - 16:51
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee ©RR

De politie van Jeruzalem bijt in een reactie van zich af, na de striemende kritiek van de kerkleiders op het optreden van de ordediensten tijdens de begrafenisstoet van de doodgeschoten Palestijnse journaliste Schireen Abu Akleh, afgelopen vrijdag. Wij verwachten van geestelijken dat zij tot het kalmeren van de gemoederen bijdragen en uitlatingen vermijden die nog meer olie op het vuur gieten, stelt de woordvoerder van politie. Extreme uitspraken waarbij beschuldigingen worden geuit over gebeurtenissen die nog onderzocht worden, voeden slechts de emoties en zijn eigenlijk niet verantwoord.

Daarmee is duidelijk dat ook de katholieke kerkleiders van Jeruzalem, die maandagavond nog felle kritiek hadden geformuleerd op het brutale optreden tegen de deelnemers aan de begrafenisstoet niet op excuses hoeven te rekenen. De kerkleiders bestempelden het politiegeweld als brutaal, disproportioneel en ongerechtvaardigd en stelden dat er zonder aanwijsbare reden brutaal tegen de begrafenisstoet was opgetreden. 

Volgens de krant The Jerusalem Post heeft de politie ondertussen toegezegd dat er een onderzoek komt naar het gebruik van de wapenstok tijdens de uitvaart van Al Jazeera-journaliste Abu Akleh. Mogelijk werden er zonder voorafgaande toestemming technieken voor oproerbeheersing gebruikt. Ondanks de beelden van het Sint-Jozefziekenhuis en andere bewakingscamera’s die het tegendeel bewijzen, blijft de politie van Jeruzalem echter bij haar bewering dat er stenen en andere voorwerpen werden geworpen naar de ordehandhavers. 

Bron: Jerusalem Post/Kathpress.at