LEGO®-maquette van Dirk Denoyelle blikvanger op expo Ten Duinen

Stemmenimitator Dirk Denoyelle is een gecertificeerde LEGO®-bouwer. Voor 'Bouwen voor de eeuwigheid' in Ten Duinen bouwde hij de abdij na op 3m2.
22/06/2019 - 14:02

In de boeiende en gezinsvriendelijke tentoonstelling Bouwen voor de eeuwigheid’ gaat het Abdijmuseum op zoek naar de bouwgeschiedenis van de beroemde abdij in Koksijde. Zowel de technische, historische als menselijke kant worden belicht aan de hand van archiefmateriaal, bruiklenen uit onder meer het MAS en eigen archeologische stukken.

Eén van de hoogtepunten is de imposante maquette van de abdij in LEGO®-blokjes. Voor het ontwerp vertrokken de artiesten van Amazings, het bedrijf van de gekende stemmenimitator Dirk Denoyelle, van een schilderij van het grondplan van de abdij door Pieter Pourbus in de 16de eeuw. Ze werkten er een halfjaar aan.

De grootste uitdaging was om de achterkant van de gebouwen zo natuurgetrouw mogelijk te bouwen, omdat die niet zichtbaar was op het schilderij, zegt Denoyelle. Onze medewerker Jan Gillis heeft zich dan ook helemaal verdiept in het wezenlijke van de abdij omdat voor mekaar te krijgen.

Een andere blikvanger is een vreemde groenige natuursteen. Volgens de wetenschappelijke medewerkers van het museum is hij afkomstig van het altaar. In meerdere teksten wordt het altaar immers omschreven als van groenachtig. Ook de plaats en periode waar de steen gevonden werd, bevestigen het vermoeden. Je ziet ook een fantastisch handschrift dat besteld werd door abt Jan Crabbe, uit de collectie van het Grootseminarie Brugge.

Directeur Dirk Vanclooster:De bouw van de abdij O.L.V.-Ten Duinen in Koksijde was in de 13de eeuw één van de grootste bakstenen bouwprojecten in Vlaanderen. Bouwabten en ambachtslui verzetten bergen, gedreven door hun gedeelde betrokkenheid en geloof. Soms namen ze daarbij grote risico's. Hun doel: bouwen voor de eeuwigheid.

Dat is dan ook de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Abdijmuseum. Voor de Vlaming met een baksteen in de maag, zeker goed voor een uitstap. De technieken die de middeleeuwers gebruikten, blijken nog niet eens zo ver af te staan van de hedendaagse, al kwam er meer man- en dierkracht bij kijken.

www.tenduinen.be

Tegels met figuratieve voorstellingen in tweekleurig inlegwerk en rood aardewerk, 14de eeuw.
Tegels met figuratieve voorstellingen in tweekleurig inlegwerk en rood aardewerk, 14de eeuw. ©Abdijmuseum