Lieve-Vrouwbeeld van Doornik wint Erfgoed Challenge

Voor de wedstrijd werden zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België, die dringend aandacht nodig hebben, geselecteerd.
12/01/2023 - 14:58

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken (ca. 1330-1370) in Doornik is verkozen tot winnaar van de Erfgoed Challenge 2022. Voor de tweede editie van de competitie werden zes erfgoedschatten geselecteerd, onder meer de kansel van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, het schilderij De Kindermoord in de Sint-Beggakerk in Andenne en de gipsen voor het Monument voor de Arbeid in het Meuniermuseum in Elsene. Met het initiatief wil het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de Belgen bewustmaken van en samenbrengen rond hun erfgoed en kunstschatten. Tegelijk wordt op die manier tien jaar lang een erfgoedschat geselecteerd die hoogdringend hulp nodig heeft. Zo wordt tegen 2030 meteen ook de toekomst verzekerd van minstens tien erfgoedschatten.

Lees verder onder de afbeelding.
 

Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken
Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken ©KIK-IRPA

Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken

Het opmerkelijke beeld van Maria met kind van een onbekende kunstenaar, beter bekend als Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, staat tussen het dubbele romaanse portaal dat leidt naar het schip van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik. De hoofden van het beeld werden vernietigd tijdens de beeldenstorm in 1566 en gerestaureerd aan het begin van de 17de eeuw. Het beeld is in erg slechte staat door de opeenhoping van vuil en stof en afschilfering. 

De kathedraal van Doornik is erkend als Werelderfgoed van de VN-cultuurorganisatie Unesco.

De Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken was voorwerp van een jaarlijkse bedevaart die in de middeleeuwen massa's gelovigen trok. Vandaag wordt een kopie van het beeld meegedragen in de jaarlijkse processie in september. De kandidatuur van het Lieve-Vrouwbeeld, symbool bij uitstek van de kathedraal en erg geliefd bij de inwoners van Doornik, werd voorgedragen door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik vzw.

Conservatie en restauratie 

Een jury van bekende Belgen heeft het beeld uitgeroepen tot winnaar van de erfgoedwedstrijd van het KIK, dat de vzw nu een jaar lang zal ondersteunen in haar communicatie en fondsenwerving. In die periode worden ook gezamenlijke acties voor crowdfunding uitgewerkt en wordt bij bedrijfspartners financiering gezocht. Omdat het beeld ook nog eens 4.633 van de 14.980 stemmen van erfgoedliefhebbers kreeg, wint het ook nog eens de Publieksprijs, die recht geeft op een korting van 5.000 euro voor de conservatie- en/of restauratie van deze erfgoedparel.

Bron: KIK