Lijkwade en zweetdoek bedekten zelfde persoon

Een Spaanse onderzoeker stelde vast dat de Lijkwade van Turijn en het Sudarium van Oviedo om het hoofd van hetzelfde dode lichaam waren gewikkeld.
14/04/2016 - 15:40

De Lijkwade van Turijnen de Zweetdoek van Oviedo (Sudarium) bedekten vrijwel zeker ooit het lijk van dezelfde persoon. Tot die conclusie komt professor Juan Manuel Minarro van de Universiteit van Sevilla, na een forensisch en geometrisch onderzoek in opdracht van het Spaanse Centrum voor Sindologie (kennis van de Lijkwade van Turijn) in Valencia.

De Lijkwade van Turijn wordt beschouwd als een van de kostbaarste relikwieën van de katholieke Kerk. Volgens de overlevering werd daarin het stoffelijke overschot van Jezus Christus gerold, nadat het van het kruis was gehaald. De Zweetdoek van Oviedo bedekte volgens de overlevering het gezicht van Christus nadat hij aan het kruis was gestorven. De Zweetdoek wordt sinds 840 bewaard in een kapel in de Noord-Spaanse stad Oviedo.

Professor Minarro zegt dat hij niet onbetwistbaar kan garanderen dat beide doeken van Jezus zijn. Volgens hem staat het echter wel vast dat beide het hoofd van een en dezelfde man hebben bedekt. Samen met de overeenkomst van de wonden stelde Minarro in totaal meer dan twintig gelijkenissen vast tussen de lijkwade en de zweetdoek. Juridisch volstaan er acht tot twaalf om een persoon te identificeren.

Bron: Aleteia.org