7 maand IS-gevangenis voor het schilderen van Maria

Een jonge moslim overleefde zeven maanden opsluiting nadat hij door Islamitische Staat (IS) was aangehouden voor een schilderij van Maria.
19/02/2016 - 15:57
© Asianews

Het katholieke nieuwsagentschap Asianews brengt deze week in verschillende afleveringen het opmerkelijke verhaal van de 21-jarige Syrische moslimKhalifa el-Khoder die zeven maanden in een gevangenis van IS verbleef. Khalifa werd aangehouden nadat hij een afbeelding van Maria had geschilderd op een muur in Aleppo. Naar eigen zeggen bracht hij die tekening aan als teken en symbool van vrede, omdat Maria zowel in de Bijbel als in de Koran wordt vermeld.

Maria, Koningin van Vrede

Volgens Khalifa el-Khoder volgde na zijn arrestatie een lange lijdensweg, in overbevolkte gevangenissen met mannen van 15 tot 70 jaar, dagelijkse martelingen en moskeeën die werden omgevormd tot gevangenis. Bij zijn aankomst in de gevangenis werd hij met twee andere mannen opgesloten in een cel van 2 vierkante meter. IS liet de gevangenen ook voortdurend van cel veranderen, om te beletten dat zij vriendschapsbanden zouden smeden. Het duurde even voor ik de ware aard van mijn 'misdaad' begreep en besefte dat ik was aangehouden omdat ik een wandtekening van Maria had gemaakt.

Na schijnprocessen werden de gevangenen voor gemaskerde beulen gebracht, die hen afhankelijk van de stemming van de dag al of niet lieten onthoofden.

Het meest traumatiserend was het geschreeuw van gevangenen die gemarteld werden. Als pijn een geluid had, dan klonk het zo.

Bron: Asianews