Monniken in Beieren verkozen in de gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Beieren zijn drie benedictijnen uit evenveel verschillende kloosters verkozen.
17/03/2020 - 12:33
De abdij van Münsterschwarzach
De abdij van Münsterschwarzach ©Julia Martin/Abtei Münsterschwarzach

Tijdens gemeenteraadsverkiezingen in Beieren zijn er opnieuw enkele monniken verkozen voor de gemeenteraad. De bekende abdijen van Münsterschwarzach en Sankt Ottilien, die ook economisch sterk hun stempel drukken op de regio, kwamen zelfs met een eigen lijst op voor de gemeenteraad. Daarbij behaalde de lijst Abdij Münsterschwarzach in Schwarzach am Main (Neder-Franken) 7,9 procent van de stemmen. De lijst Stemgemeenschap Sankt Ottilien in Eresing (Opper-Beieren) scoorde  8,73 procent. Concreet betekent dit dat de benedictijnen Christoph Gerhard (Münsterschwarzach) en Tassilo Lengger (Sankt Ottilien) met succes hun zetel verdedigden en opnieuw in de gemeenteraad zetelen. De lijst van Sankt Ottilien boekte wel verlies, want ze behaalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 11,7 procent.

Ook het benedictijnenklooster van Scheyern in het district Pfaffenhofen an der Ilm heeft voortaan een afgevaardigde in de gemeenteraad. Het klooster kwam hier niet met een eigen lijst op. Een kloosterling was er wel lijstduwer van de gemeenschappelijke lijst van de CSU en Gemeentebelangen. Hij behaalde zo veel stemmen dat hij rechtstreeks verkozen werd. Op de lijst behaalde alleen de burgemeester meer stemmen.

Het kerkelijk recht verbiedt priesters en kloosterlingen om daadwerkelijk aan politiek te doen. Maar vooral in deze tijden van populisme zijn burgerparticipatie en gedeelde verantwoordelijkheid volgens de benedictijnen essentieel. Volgens KNA stelden ook verschillende protestantse voorgangers zich in verschillende gemeenten in Beieren kandidaat.

Bron: KNA/Katholisch.de