Nacht van de wachters tegen foltering

Sinds 2005 werden meer dan 150 slachtoffers ondersteund met gebed, maar ook met persoonlijke steunbetuigingen.
16/06/2019 - 11:57
Acat voert sinds 1974 actie tegen foltering en onmenselijke behandeling
Acat voert sinds 1974 actie tegen foltering en onmenselijke behandeling ©Acat

Op initiatief van de Actie van Christenen voor de Afschaffing van Martelen en Doodstraf (ACAT) wordt op zaterdag 22 juni vanaf 18 uur een oecumenische Nacht van de Wachters tegen Fysieke en Psychische Foltering georganiseerd in de orthodoxe kerk in Etterbeek (Motstraat 47). Foltering betekent volgens ACAT de ontkenning van de menselijke persoon. Het initiatief valt samen met de Internationale Dag van de VN ter Ondersteuning van Slachtoffers van Foltering.

Tijdens de nachtwake wordt vooral gevraagd voor het lot van tien slachtoffers van marteling in Tunesië, Marokko (Sahrawi), Bahrein, Mexico, de VS, Vietnam, Rwanda, Gabon, Mauritanië en China. De meesten zijn slachtoffer van geweld omdat zij politieke opposant zijn of omwille van hun maatschappelijke inzet. Onder hen de Egyptische mensenrechtenactivist Amal Fathy die gearresteerd werd wegens haar strijd tegen seksuele intimidatie, de Saoedische predikant Salman Al Awdah die terecht dreigt gesteld te worden en de Vietnamese mensenrechtenverdediger Trần Thị Nga.

ACAT werd in 1974 opgericht. Sindsdien tracht de organisatie via petitiecampagnes en juridische acties, in samenwerking met internationale instellingen, overheden en beleidsmakers aandacht te vragen voor het lot van gewetensgevangenen en terdoodveroordeelden, maar ook mensen die sporloos verdwenen zijn, ongeacht hun afkomst, politieke opvatting of religieuze overtuiging.

Bron: ACAT/Infocatho