'Naziklok' keert terug naar Polen

De bronzen klok hangt al sinds 1954 in de toren van de Sint-Urbanuskerk in Gelsenkirchen en keert straks terug naar Radoszowy in Polen. 
24/01/2022 - 11:54

De kerkfabriek van de Sint-Urbanusparochie in Gelsenkirchen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is van plan om een 400-jaar oude bronzen klok terug te geven aan Radoszowy, een dorp in het zuidwesten van Polen. De klok werd destijds door de nazi's meegenomen, om haar te smelten en wapens ervan te maken. 

Volgens historici heeft het Duitse leger tijdens de bezetting van verschillende landen in Europa naar schatting een 100.000-tal kerkklokken in beslag genomen. De meerderheid daarvan werd gesmolten voor de wapensindustrie. Maar een slordige 16.000 klokken bleven bewaard en overleefden de oorlog. De meerderheid daarvan keerde terug naar de oorspronkelijke plaats. Zo'n 1.300 klokken kwamen terecht op een klokkenkerkhof in Hamburg. 

De klok uit Radoszowny werd in 1954 in de kerktoren van de parochie in Gelsenkirchen opgehangen. Pastoor Markus Pottbäcker vertelt dat het parochiebestuur meteen ervoor gewonnen was de kerkklok terug te geven toen de herkomst duidelijk was geworden. De parochie staat ook zelf in voor het transport naar Polen. 

Bron: Kathpress.at