Nicaragua: Zes jezuïeten zijn uit hun residentie gezet

De UCA was een van de meest gewaardeerde particuliere onderwijsinstellingen in Nicaragua.
21/08/2023 - 14:51
De ingang van de universiteit van de jezuïeten
De ingang van de universiteit van de jezuïeten ©Vatican Media

Na de sluiting van de Centraal-Amerikaanse Universiteit (UCA) van de jezuïeten in Managua zijn ook de zes jezuïeten die verantwoordelijk waren voor het toezicht op de universiteit uit hun residentie gezet. Volgens de Midden-Amerikaanse provincie van de Sociëteit van Jezus, gevestigd in San Salvador, gebeurde de uitzetting door de Nicaraguaanse politie, samen met leden van de rechterlijke macht, onder het voorwendsel dat hun woning eigendom zou zijn van de staat Nicaragua. Nicaragua herriep op bevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week ook al de juridische status van de universiteit en confisqueerde alle activa. 

“De jezuïeten hebben tijdens de inval de eigendomsakte van zowel de universiteit als de residentie overhandigd. Maar dat bewijs werd gewoon genegeerd en de jezuïeten kregen het bevel hun woning te ontruimen. Daarop hebben zij het pand vreedzaam verlaten. Zij verblijven nu op een veilige locatie.” Wat de UCA betreft zijn zowel roerende als onroerende goederen, evenals de bankrekeningen van de UCA op bevel van de overheid overgedragen aan de staat. Volgens rector Rolando Enrique Alvarado López zijn de beschuldigingen van de Nicaraguaanse overheid ongegrond en zijn alle academische en administratieve activiteiten nu stopgezet. 

Inmiddels is bisschop Rolando Álvarez, die in februari tot een gevangenisstraf van 26 jaar werd veroordeeld wegens ongehoorzaamheid, zowel voor de Nobelprijs voor de Vrede als voor de Sacharovprijs (de hoogste onderscheiding van het Europese Parlement) voorgedragen, omwille van zijn inzet voor de mensenrechten als de democratie. Hij is ook het boegbeeld geworden van een internationale campagne tegen willekeurige detentie. 

Bron: Kathpress.at