Nieuwe helmen voor Zwitserse garde

De leden van de Zwitserse garde hebben dinsdag hun nieuwe, vederlichte helmen officieel in gebruik genomen.
23/01/2019 - 14:35

Leden van de Zwitserse garde hebben dinsdag, ter gelegenheid van de 513de verjaardag van de oprichting van hun korps, hun nieuwe, superlichte helmen in gebruik genomen. De helmen zijn met behulp van 3D-printtechnologie geproduceerd in pvc. Ze vervangen de zware gietijzeren helmen, waarin gemakkelijk deuken kwamen te zitten. De metalen helmen konden in de zomer onder de Romeinse zon bovendien zo heet worden dat ze blaren op de oren van de gardisten veroorzaakten.

Zwitserse garde
Zwitserse garde ©Vatican Media

De nieuwe helmen werden in mei 2018 al eens voorgesteld door de Zwitserse gardecommandant Christoph Graf. Sinds dinsdag 22 januari zijn ze officieel een onderdeel van de uitrusting van de leden van het wellicht kleinste, maar ook oudste nog bestaande leger ter wereld. In tegenstelling tot de vorige helmen bevatten zij het wapen van paus Julius II, die het leger in 1506 heeft opgericht. De helmen kosten 880 euro per exemplaar, de helft van de kostprijs van de vroegere helmen. De aankoop gebeurde via een informele crowdfundingcampagne en met de financiële steun van de Vrienden van de Zwitserse Garde.

Naar aanleiding van de 513de verjaardag van het korps werd gisteren– als onderdeel van de reeks 1506-The Swiss Guard Presents - komt ook de eerste van een reeks video’s over het dagelijkse leven van de gardisten online. De eerste video toont de gardisten tijdens hun uiteenlopede dagelijkse taken. De clip bevat ook fragmenten van het staatsbezoek van 12 november 2018 van de Zwitserse president Alain Berset aan paus Franciscus. De reeksThe Swiss Guard Presents zal nog het hele jaar, op de twintigste van elke maand, aangevuld worden met een nieuwe video.

Bron: Vaticannews.va/Crux