Oproep tot vreedzaam samenleven

Een 250-tal mensen hield zondagavond in Antwerpen een ingetogen Holocaustherdenking op initiatief van Sant’Egidio.
13/09/2016 - 13:40
© Sant'Egidio

Voor moslims is het beschermen van mensen in nood, zoals de joden tijdens de vervolgingen, nog meer een menselijke dan een religieuze plicht, stelde imam Saïd Aberkan zondagavond bij het Monument van de Gedeporteerden aan de Belgiëlei in Antwerpen. Hij verwees onder meer naar de Egyptische arts, Mohammed Helmy, die in Berlijn woonde en drie jaar lang een joods meisje verborg. Daardoor kreeg hij in 2013 als eerste Arabier de titel Rechtvaardige onder de naties.

De moslimgeestelijke was zondagavond een van de 250 deelnemers van de jaarlijkse holocaustherdenking Wie vergeet, is gedoemd te herhalen op initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap, in samenwerking met de joodse gemeenschap. De heel verscheiden groep stapte van het Hendrik Conscienceplein naar het Monument aan de Belgiëlei. Het was de eerste keer dat een imam er het woord voerde.

 

Rabbijn Aharon Malinsky © Sant'Egidio

Tijdens de tocht droegen de deelnemers van verschillende culturen, geloofsovertuigingen en leeftijden kaarsen en borden mee met daarop de namen van de concentratiekampen.

De wandeling eindigde met een aantal toespraken bij het Monument van de Gedeporteerden aan de Belgiëlei. Na een minuut stilte voor de oorlogsslachtoffers en het zingen van het gebed voor de doden door rabbijn Aaron Malinsky legden kinderen en ouderen bloemen aan de voet van het monument; als krachtig signaal voor de opbouw van een vredevolle samenleving.

Lees de tekst van de toespraken en bekijk enkele foto's.

Bron: Sant’Egidio