Paus draagt eucharistie op voor vluchtelingen

De eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek herdacht het historische bezoek van paus Franciscus aan het eiland Lampedusa.
06/07/2018 - 15:55

Paus Franciscus heeft vanmorgen, vijf jaar na zijn bezoek aan het vluchtelingeneiland Lampedusa (8 juli 2013), een eucharistieviering opgedragen voor vluchtelingen in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Aan de plechtigheid namen tweehonderd mensen deel, onder meer vluchtelingen en hulpverleners. Paus Franciscus heeft er gebeden voor de overledenen, de overlevenden en allen die hen helpen.

In zijn preek benadrukte hij dat vluchtelingen een beroep doen op onze verantwoordelijkheid en moedigde hij aan tot solidariteit en barmhartigheid voor migranten en mensen die op de vlucht zijn. Ook zij hebben, net als wij, recht op veiligheid en een waardig leven. Hij drong ook aan op respect voor de rechten en de waardigheid van iedereen: Laat ons bruggen bouwen, in de plaats van muren. Hulpverleners drukte hij op het hart om getuigen te zijn van de hoop.

De eucharistie herdacht het historische pausbezoek van 8 juli 2013 aan het eiland Lampedusa. Franciscus had die locatie bewust als eerste reis buiten het Vaticaan gekozen om zo de aandacht van de wereldgemeenschap op het lot van de bootvluchtelingen te vestigen. Hij wierp er toen ook van op een schip een bloemenkrans in zee ter nagedachtenis aan de bootvluchtelingen die bij hun overtocht van de Middellandse Zee om het leven waren gekomen.

Bron: I.Media/Kathpress.at