Paus Franciscus is bezorgd om klimaat en gezondheid

Paus Franciscus roept ontkenners van de klimaatverandering ter orde en dringt aan op een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.
17/11/2017 - 15:47
Paus Franciscus
Paus Franciscus ©SIR/Marco Calvarese

In een boodschap aan de klimaatconferentie over de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs die nog tot vandaag vrijdag loopt in Bonn, neemt paus Franciscus de perverse houding van al wie de wetenschappelijke vaststellingen achter het broeikaseffect blijven ontkennen of daarvoor onverschillig blijven stevig op de korrel. Voor de paus is het zonneklaar dat de klimaatverandering een van de meest zorgwekkende verschijnselen is waarmee de mensheid vandaag wordt geconfronteerd. Hij drukt de onderhandelaars in Bonn op het hart hun beslissingen vrij van politieke of economische druk te nemen en een eerlijke en vruchtbare dialoog te voeren over de toekomst van de planeet. Hij vraagt opnieuw en nadrukkelijke aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de armen.

Iedereen recht op basisgezondheidszorg

In een andere boodschap aan de deelnemers aan een congres over gezondheidszorg, dat in samenwerking met de internationale artsenvereniging World Medical Associationwordt georganiseerd, dringt de paus aan op een kwalitatieve gezondheidszorg en toegang tot de levensnoodzakelijke medicijnen voor iedereen, ook en vooral voor de armen. Hij klaagt de groeiende invloed van economische belangen in de gezondheidszorg aan. Elke mens heeft recht op een adequate gezondheidszorg, ongeacht de economische, sociale of juridische factoren. Het is immoreel om armen mensen de toegang tot ziekenhuizen of noodzakelijke medicijnen te onthouden.

Euthanasie en therapeutische hardnekkigheid

Paus Franciscus vestigt vooral de aandacht op wat hij zelf letterlijk omschrijft als de moderne geneeskundige technieken, die het mogelijk maken het leven op een bijna onvoorstelbare manier te verlengen. Tegen die achtergrond spreekt hij zich uit tegen zowel euthanasie als therapeutische hardnekkigheid. Hij noemt het moreel verantwoord dat artsen in overleg met de patiënt een medische behandeling staken of ervan afzien nog voor zij begonnen wordt. Het gaat dan niét om het ter dood brengen van iemand, maar om het accepteren van een dood die niet (meer) kan worden verhinderd. Letterlijk: Euthanasie is altijd slecht omdat ze op de beëindiging van het leven en het veroorzaken van de dood is gericht. Anderzijds moeten wij ook de 'grenzen van onze sterfelijkheid' erkennen, omdat wij daardoor juist echt kunnen zorgen voor de patiënt en hem/haar nooit in de steek laten.

Bron: I.Media/Kathpress.at