Paus Franciscus: het leven is geen privébezit

Katholieke zorginstellingen mogen niet in een zakenlogica vervallen en moeten de zorg voor de mens op de eerste plaats zetten.
09/01/2019 - 12:33
Paus Franciscus ontmoet zieken op het Sint-Pietersplein in Rome
Paus Franciscus ontmoet zieken op het Sint-Pietersplein in Rome ©Vaticaan Media

Het menselijke leven is een geschenk van God. Daarom kunnen wij het niet reduceren tot privé- of persoonlijk bezit, om het naar hartenlust te manipuleren dankzij de onophoudelijke medische en biotechnologische ontwikkelingen. Die waarschuwing geeft paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereldziekendag, die in de katholieke Kerk elk jaar op 11 februari wordt gehouden. Dit jaar vindt de centrale viering van de 27ste’ Wereldziekendag in de Indiase stadCalcutta plaats. Paus Franciscus onderstreept de voorbeeldfunctie van de Heilige Moeder Teresa van Calcutta, die twee jaar geleden heilig werd verklaard, als model voor de barmhartigheid.

De paus benadrukt het belang van interpersoonlijke relaties, vertrouwen, vriendschap en solidariteit voor de menselijke gezondheid. Hij brengt hulde aan de inzet van katholieke zorginstellingen. Tegelijk drukt hij hen op het hart niet te zwichten voor de druk van de winstlogica en hun patiënten altijd op de eerste plaats te zetten. Elke patiënt is arm en in nood. Dat moet uitnodigen tot solidariteit en nederigheid. Paus Franciscus sluit zijn boodschap af met een lofbetuiging aan het adres van de ontelbare vrijwilligers voor hun onbetaalbare inzet op verpleegkundig en sociaal vlak.

Bron: VIS/SIR