Paus Franciscus kijkt al 28 jaar geen tv meer

Al 28 jaar kijkt paus Franciscus geen televisie meer; het resultaat van een belofte die hij op 16 juli 1990 deed en waaraan hij zich stipt hield.
17/07/2019 - 13:41

Op 16 juli 1990 besliste paus Franciscus om vanaf die dag geen tv meer te kijken. In een interview, dat in 2015 in de Argentijnse krant La Voz del Pueblo gepubliceerd werd, legde hij uit dat dit het resultaat was van een belofte die hij in de nacht van 15 juli 1990 aan de Maagd van Carmen had gedaan. In een interview met de Spaanse krant El Pais, ging hij later wat dieper op het onderwerp in. Ik kijk niet langer televisie eenvoudigweg omdat ik op een bepaald moment voelde dat God dit van mij vroeg.

Sindsdien kijkt de paus gepassioneerd naar films. Ik heb best wel wat gestudeerd over film en filmgeschiedenis, met name over de Italiaanse cinema na de oorlog, het Italiaanse realisme, en over de Poolse cineast Wajda, de Japanner Kurosawa en nog een paar Franse.

De paus onderstreept dat die beslissing niet betekende dat hij incommunicado zou zijn. Geen televisie meer kijken, was een persoonlijke keuze, niets meer dan dat. Niettemin, communicatie is iets goddelijks. God communiceert immers zichzelf. God communiceerde met ons doorheen de geschiedenis. God bleef niet geïsoleerd. Hij is een God die communiceerde en Hij sprak tot ons, ging met ons mee, berispte ons en zorgde ervoor dat we een andere weg kozen; en Hij blijft ons vergezellen.

In een eerder interview met La Voz del Pueblo had de paus toegegeven hij na zijn belofte dus ook niet langer meer keek naar de wedstrijden van San Lorenzo de Almagro, de Argentijnse voetbalploeg waarvan hij al zijn hele leven lang een behoorlijk fanatieke supporter is. Maar er is een lid van de Zwitserse Garde die me elke week de resultaten laat zien en me vertelt hoe de ploeg het doet in de rangschikking, had de paus daarover lachend gezegd.

Bron: Zenit