Paus: 'Oorlogen vernietigen het leven'

Franciscus heeft vanmorgen een dodenmis opgedragen op een militaire begraafplaats in Rome.
02/11/2023 - 12:26

Paus Franciscus heeft op Allerzielen een Oorlogsbegraafplaats bezocht in Rome. Hij arriveerde er bijna een half uur te vroeg en begroette erg hartelijk de honderden gelovigen die er zich ondanks de hevige regen hadden verzameld. In zijn toespraak herinnerde hij eraan dat vele van de soldaten destijds op zeer jonge leeftijd zijn overleden. ‘Terwijl wij vandaag de doden herdenken, vragen wij de Heer om vrede opdat mensen elkaar niet langer in oorlogen doden. Bij oorlogen vallen telkens zoveel onschuldige doden, veel soldaten verliezen er hun leven.

'Oorlogen zijn altijd een nederlaag, altijd! Paus Franciscus.

Oorlog heeft een prijs

Franciscus herhaalde dat zich vandaag opnieuw een oorlog voltrekt in Europa, die veel jonge en oude mensen het leven kost. ‘Leven wordt vernietigd, zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Er bestaat geen totale overwinning. Zelfs als de ene wint van de ander, schuilt daarachter de hoge prijs die daarvoor wordt betaald.’  De paus vertelde nog: ‘Ik keek naar de leeftijd van deze gevallenen, de meesten tussen de 20 en 30 jaar. Levens werden afgebroken... Ik dacht aan de ouders, aan de moeders die de brief ontvingen: Mevrouw, ik heb de eer om u te vertellen dat uw zoon een held is... Ja een held. Maar een held die werd afgepakt. Ik denk aan de vele tranen om deze levens die zijn afgebroken.’

Franciscus bezoekt een oorlogskerkhof in Rome
Franciscus bezoekt een oorlogskerkhof in Rome ©Vatican Media

Eeuwige rust

Het zogenaamde ‘Rome War Cemetery’ werd als een groene ruimte gecreëerd door de architect Louis de Soissons. Het werd door de geallieerden aangelegd, vlak nadat zij op 3 juni 1943 net Rome hadden heroverd. Op het militaire kerkhof zijn 426 soldaten uit het Gemenebest begraven, die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsmis op het kerkhof van de Testacciowijk, op nauwelijks honderd meter ten zuidoosten van het Colosseum, werd ook bijgewoond door verschillende priesters en prominenten zoals de burgemeester van Rome Roberto Gualtieri.  Franciscus eindigde er zijn liturgie met een gebed voor eeuwige rust. 

Gebed om vrede

Sinds de start van zijn pontificaat heeft de paus op Allerzielen en bij andere gelegenheden al verschillende keren militaire begraafplaatsen bezocht. Meest memorabel is zijn bezoek van 2021 aan de Franse militaire begraafplaats in Rome. Toen sprak hij een krachtige veroordeling uit van het oorlogsgeweld waardoor onschuldige kinderen de dood vinden en hij veroordeelde de wapenhandel. 

Tijdens de eerste drie jaar van zijn pontificaat bezocht hij de bekende Romeinse begraafplaats van Verano. In 2019 vierde hij de mis voor Allerzielen zelfs al eens in de catacomben van Priscilla, een van de grootste begraafplaatsen van de eerste christenen.

Bron: I.Media/VIS/Vaticannews.va

Paus Franciscus tijdens de dodenmis voor de militairen van WO II
Paus Franciscus tijdens de dodenmis voor de militairen van WO II ©Vatican Media