Paus wast op Witte Donderdag voeten van gevangenen

De persdienst van het Vaticaan bevestigt dat paus Franciscus Witte Donderdag in de grootste gevangenis van Rome zal vieren.
20/03/2018 - 16:31
Paus Franciscus
Paus Franciscus ©Vatican Media

Paus Franciscus zal de viering van Witte Donderdag met de traditionele voetwassing op 29 maart opdragen in Regina Coeli, de grootste gevangenis van Rome in de Trastevere-wijk. De keuze voor de locatie is vandaag door de persdienst van het Vaticaan bevestigd.

De Regina Coeli-gevangenis werd in de zeventiende eeuw opgetrokken als klooster. Het werd twee eeuwen later herbestemd als gevangenis. Vandaag verblijft er een 1.000-tal gedetineerden, meestal van buitenlandse origine, in eenzame opsluiting. Paus Franciscus komt op Witte Donderdag om 16 uur aan in de gevangenis en bezoekt er de ziekenzaal. Daarna draagt hij in de gevangeniskapel een eucharistieviering op, die wordt voorafgegaan door de voetwassing van gevangenen. Na de wittedonderdagviering is er voor de gevangenen nog even gelegenheid om in gesprek te gaan met de paus.  

Paus Franciscus is al de vierde paus die deze gevangenis bezoekt. Dat werd hem eerder al voorgedaan door paus Johannes XXII in 1958, Paulus VI in 1964 en Joannes Paulus II in 2000. Franciscus vierde de Witte Donderdag al eerder drie keer samen met gevangenen. Vorig jaar was hij voor die viering in de gevangenis van Paliano te gast.

Bron: I.Media